160 de ani de la prima audiție a Concertului nr. 1 pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms

341
Brahms în 1853
Brahms în 1853

fila de calendar rubrica leviathan.roPe 22 ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani (1859) de când, la Hanovra (Germania), avea loc prima audiţie a Concertului nr. 1 pentru pian şi orchestră, în re minor, op. 15 de Johannes Brahms. Concertul a fost început în anul 1854 și terminat de compozitor în 1858. El este unul din cele două concerte pe care le-a scris Brahms pentru pian. A fost interpretat în premieră publică la Teatrul Curții Regale, în interpretarea compozitorului ca solist. La prima audiție succesul a fost rezervat, criticii semnalând mai mult calitățile de pianist ale lui Brahms decât muzica sa. După cinci zile, la Leipzig, în Sala Gewandhaus, cu Orchestra Gewandhaus dirijată de Julius Rietz, publicul l-a primit rău, cu numeroase fluierături.

Concertul are trei părți, Maestoso, Adagio, Rondo (Allegro non troppo), cu o durată de peste 50 de minute, ceea ce îl face unul dintre concertele cele mai lungi. Au trecut douăzeci de ani (1878) până ce compozitorul a început cel de-al doilea concert pentru pian și orchestră, în Si bemol major, terminat în 1881.

Brahms, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, în re minor. Interpretează Daniel Barenboim. Orchestra Filarmonicii din München, dirijor: Sergiu Celibidache, 1991 

Arhiva rubricii Filă de calendar 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.