”25 de ore de teatru non-stop” în primul week end din octombrie 2019 (Sibiu)

51
afis festival

Mult așteptatul eveniment teatral al toamnei, Festivalul-maraton ”25 de ore de teatru non-stop” de la Sibiu va aduce din nou bucurie sibienilor și turiștilor veniți din întreaga țară pentru un mix artistic plin de culoare și prospețime. În perioada 5 – 6 octombrie 2019, teatrul, muzica, poezia și filmul își dau mâna pentru a noua oară în cadrul acestui eveniment, ce a devenit în timp tradiție.

Caracterul interdisciplinar este o constantă a ultimilor ani de festival iar organizatorii nu se dezmint nici la această ediție, introducând în program două spectacole regizate de Nicolae Constantin Tănase, cunoscut publicului mai ales din lumea filmului. Tânărul a fost recompensat cu două premii Gopo, în 2012 și 2014, iar filmele sale au înregistrat succese atât în țară, cât și în afară. De această dată, publicul va avea ocazia să îl cunoască și în ipostaza de regizor de teatru. Primul dintre cele două spectacole prezente sub semnătura sa, va putea fi văzut sâmbătă, 5 octombrie 2019, de la ora 22.00, la Aula Facultății de Medicină de Medicină, de pe strada Lucian Blaga, nr. 2 A. Tot ce-i minunat în lume este un one woman show cu Denisa Nicolae, ce face parte din campania de conștientizare asupra depresiei, inițiată de platforma creativă Vanner Collective în anul 2017. Este povestea unei fetițe care încearcă să își determine mama să vadă lumea prin ochii ei și să descopere o mulțime de motive pentru care viața este minunată. Al doilea spectacol regizat de Nicolae Constantin Tănase va închide oficial festivalul duminică, 6 octombrie 2019, la ora 18.00, la Teatrul Gong. Este vorba despre Lungs, de asemenea o producţie Vanner Collective, în colaborare cu Teatrul LUNI, o poveste de dragoste, amuzantă și tensionată în același timp, despre un cuplu tânăr care își dorește un copil într-o lume dominată de terorism, schimbări climatice și vremuri politice nesigure.

Tot despre frământări ale sufletului uman pe fundalul unor probleme de natură socială și politică vorbesc și brazilienii de la Nova de Teatro, prin intermediul proiectului KASSANDRA-HÉCUBA, ce va fi prezentat duminică, 6 octombrie 2019, la miezul nopții, la Teatrul Gong. Spectacolul multimedia, un poem vizual al timpurilor noastre, este compus din monologurile a două dintre cele mai cunoscute personaje feminine din mitologia greacă: Hecuba — regina detronată, copleșită de durerea de a-și fi văzut rând pe rând copiii uciși și Kassandra, femeia blestemată să rostească profeții adevărate, fără a i se da crezare. Mai mult decât să ofere răspunsuri, performance-ul ridică întrebări și incită la reflecție privind globalizarea, crizele de natură economică și mai ales umană.

Insomniacii sau ultramatinalii sunt așteptați duminică, începând cu la 06.30, la Atrium Classic Cafe, unde vor vedea o altă fațetă a interdisciplinarității festivalului, sub forma unui periplu cinematografic în format de ”Stand up”, prezentat Matli MC. Cei care vor rezista până la ora 08.00 dimineața, vor fi serviți în Piața Mică cu Poezie la micul dejun.

Unul dintre evenimentele speciale ale acestei ediții a Festivalului ”25 de ore de teatru non-stop” este concertul Elven Bird, de la Grădina BIS, duminică, ora 16.00. Elven Bird este o tânără cantautoare foarte talentată, premiată la numeroase festivaluri, care a înregistrat până acum piese alături de muzicieni valoroși din întreaga țară, precum A.G Weinberger, Dan Byron, Michael Acker, Berti Barbera și alții. Stilul ei poate fi catalogat drept indie folk cu influențe de jazz și blues. După Ochii închiși și Se plâng de mine îngerii, se pregătește pentru lansarea în 2020 a unui nou album: The Japanese Tree (Copacul japonez).

Maratonul ”25 de ore de teatru non-stop”, ediția a IX-a, se va încheia de asemenea într-o notă interdisciplinară, duminică, de la ora 22.30, în Mango Bar, unde Claudiu Fălămaș va prezenta performance-ul în limba engleză Beat Bukowski (16+), producție BIS Teatru, ce aduce împreună poezia, teatrul și muzica, pornind de la volumul Love is a dog from hell al lui Charles Bukowski.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de facebook https://www.facebook.com/respira.teatru/ și pe site-ul bisteatru.ro. Biletele au fost puse în vânzare pe www.kompostor.ro și la Librăria Humanitas (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16). Preţul unui bilet este de 25 de lei (întreg) și 15 lei (redus pentru elevi, studenți, pensionari). Chiar dacă abonamentele – puse în vânzare în număr limitat, datorită numărului mic de locuri în unele spații – s-au epuizat, publicul va putea achiziționa bilete și de la intrarea în sălile de spectacol.

Ediția a IX-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop” este o acțiune cofinanțată de: Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean Sibiu.
Partener de tradiție: MARQUARDT.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.