5 mai – „Ziua Consiliului Europei”

27
Consiliul Europei

Această zi a fost instituită de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CE), în anul 1964, pentru a marca aniversarea creării CE, la 5 mai 1949. Consiliul Europei (cea mai veche instituţie politică de pe continent, cu sediul la Strasbourg, Franţa) a fost fondat cu scopul de a realiza o uniune între statele democratice europene (la 4 octombrie 1993 Comitetul de Miniştri al CE a hotărât admiterea României ca membru al organizaţiei, iar la 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de semnare a documentelor de aderare a României la CE).

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.