584 de ani de la reprimarea răscoalei de la Bobâlna

1354
rascoala de la bobalna

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 584 de ani, la data de 9 ianuarie 1438, avea loc reprimarea sângeroasă a răscoalei de la Bobâlna (începută în mai 1437).

Răscoala de la Bobâlna din 1437–1438 a fost cea mai importantă răscoală înainte de marele război ţărănesc din 1514. Răscoala a început atunci când Gheorghe Lépes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranşă. Mai mult, micii nobili maghiari şi locuitorii români (care înainte erau scutiţi de plata zeciuielii, fiind ortodocşi) au fost şi ei obligaţi să o plătească.

Pe 16 septembrie 1437, nobilimea din Transilvania, fruntaşii clerului, saşii şi gărzile secuieşti au format o alianţă de ajutor reciproc împotriva ţăranilor, semnând la Căpâlna un tratat intitulat Fraterna Unio. Armata nobiliară comandată de Desideriu de Losoncz a asediat oraşul Cluj, care se alăturase răsculaţilor, pe care l-a cucerit la 9 ianuarie 1438. Conducătorii răscoalei au fost executaţi la Turda, iar Clujului i s-au retras privilegiile de oraş, locuitorii săi fiind declaraţi ţărani. Pe 2 februarie 1438 a fost reînnoită alianţa de la Căpâlna, cunoscută ulterior ca alianţa celor trei naţiuni (Unio Trium Nationum), prin care s-a reglementat situaţia socială în Transilvania în următoarele secole.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

  1. Răscoala a fost a românilor iobagi printre care s-au nimerit să fie și cîțiva unguri. Participanții la răscoală au fost înregistrați în arhivele ungurești cu nume ungurizate de genul, Anton cel Mare din Buda care a fost scris Buday Nagy Antal. Ortodocșii erau profund nedreptățiți pentru că pînă atunci nu plăteau zeciuirea și, în plus, li s-a cerut să plătească doar în monedă nouă! Că răscoala a fost românească, o dovedește denumirea alianței din 2 februarie: Unio Trium Naționum! Ungurii (nobilii romăni fuseseră ungurizați încă din 1300), sașii și secuii! E clar! Împotriva cui s-au aliat dacă nu împotriva românilor? Românii erau tolerați și fără drepturi iar religia ortodoxă oprimată. Discriminarea a încetat numai în 1920!

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.