90 de ani de la inaugurarea Studioului Teatrului Naţional din Bucureşti, cu piesa ”Muşcata din fereastră” de Victor Ion Popa

472
Vechiul Teatru Național din București (1852 – 1944). Sursa foto: site-ul TNB
Vechiul Teatru Național din București (1852 – 1944). Sursa foto: site-ul TNB

fila de calendar rubrica leviathan.roAstăzi se împlinesc 90 de ani, de când, într-o zi de 4 octombrie, în 1929, sub directoratul lui Liviu Rebreanu, s-a inaugurat Studioul Teatrului Naţional din Bucureşti, cu piesa Muşcata din fereastră de Victor Ion Popa, prezentată în premieră, în regia lui Paul Gusty. Din distribuţie făceau parte actorii Ion Sîrbu, Grigore Mărculescu, I. Cernea, Ionescu Ulmeni, Toto Ionescu, Irina Nădejde. Piesa s-a jucat cu succes în stagiunea 1929 – 1930, realizându-se 54 de spectacole (conform radioromaniacultural.ro.)

Muşcata din fereastră a fost înregistrată la radio, varianta teatrului radiofonic avându-i în distribuţie pe actorii Octavian Cotescu, Sandu Sticlaru, Draga Olteanu-Matei, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Mihai Mălaimare, Constantin Diplan. Regia artistică: Dan Puican. Data difuzării în premieră: 18 martie 1974.

În 1986, regizoarea Olimpia Arghir a realizat varianta pentru televiziune cu actorii Silvia Popovici, Ştefan Radof, Petre Gheorghiu, Marina Procopie, Eugen Cristea, Mihai Mereuţă, Mihai Verbiţchi, Andrei Duban.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.