Actorul Ion Caramitru a încetat din viață

64
Fotografie de Florin Ghioca
Fotografie de Florin Ghioca

Astăzi, 5 septembrie 2021, marele actor Ion Caramitru, director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, președinte al UNITER, a încetat din viață.

Actor de teatru și de film cu o carieră excepțională, regizor, Ion Caramitru s-a născut în 9 mai 1942, la București într-o familie de aromâni originari din Munții Pindului. Despre tatăl său, actorul spune că a stat aproape nouă ani, în trei etape, în închisoarea comunistă, sub acuzația de mic burghez, ascunzător de valori, după naționalizare.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul „Bulandra” cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la Teatrul „Bulandra” un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.

Ion Caramitru a fost protagonist intr-o serie de productii teatrale ale unor regizori precum: Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu (jucând în piese precum Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Moartea lui Danton de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, Mincinosul de Carlo Goldoni și în multe piese ale lui Shakespeare – Hamlet în regia lui Alexandru Tocilescu, Teatrul „Bulandra”, 1985, recent, Prospero în Furtuna”, regia Alexander Morfov, TNB, 2014. Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția); adaptările sale la La Tragédie de Carmen a lui Peter Brook și Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar din Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985–1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri mai mici în filme străine: a fost anarhist în  în Kafka (1991), Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).

A fost un excelent recitator, mai ales de poezie eminesciană.

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Ion Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.

La 19 februarie 1990, odată cu constituirea Uniunii Teatrale Române — UNITER, Consiliul de conducere al acesteia l-a ales ca președinte pe Ion Caramitru. Gala UNITER, prezentată în fiecare an de Caramitru, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România.

A fost ministru al culturii în perioada 1996–2000.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.