Potrivit OUG 51/2008 ajutorul public judiciar reprezintă o formă de asistență acordată de stat, care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție. Astfel, de ajutorul public judiciar beneficiază, la cerere, persoanele care nu îşi pot permite să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru ocazionate de un proces civil.
Formele ajutorului public judiciar pot fi: plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice printr-un avocat numit sau ales, plata expertului sau traducătorului în cursul procesului dacă acesta cade în sarcina celui care solicit ajutorul public judiciar, plata onorariului executorului judecătoresc ș.a
În acest moment, conform OUG 51/2008 pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei. Această prevedere urmează să fie schimbată printr-un proiect de lege aprobat de Parlament, iar pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în raport cu salariul de bază minim brut pe țară.
Astfel, vor beneficia integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară. Acest proiect de lege va merge la președintele țării pentru promulgare.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.