Aron Pumnul

51
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn 12/24 ianuarie 1866, a murit la Cernăuţi (azi în Ucraina) Aron Pumnul (n. 27 noiembrie 1818, Cuciulata, Hoghiz, Brașov), lingvist, filolog şi profesor.

După înfrângerea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania, la care a participat, se refugiază la Cernăuţi, unde va deveni primul profesor de limba şi literatura română la Liceul german din oraş (1849) şi profesor al lui Mihai Eminescu. La moartea acestuia apare prima poezie tipărită a lui Eminescu, La mormântul lui Arune Pumnul, semnată M. Eminovici, privatist.

Aron Pumnul a fost adept al etimologismului. La Cernăuți a publicat în 1850 Convorbiri între un tată și fiul lui asupra limbei și literelor românești.

A alcătuit prima antologie de literatură română (Lepturariu rumînesc cules de’n scriptori rumîni, 5 vol., 1862 – 1865), publicată la Viena, fiind unul din întemeietorii istoriei literare românești.

A elaborat și o gramatică a limbii române, în limba germană, tipărită la Viena: Grammatik der rumänischen Sprache für Mittelschulen, 1864.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.