O nouă poveste se naşte la „Zâmbetul uneşte”, proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare ce Biblioteca ,,Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, coordonat de prozatorul brăilean Lică Barbu.
Ideea a venit din parfumul florilor de tei, ce s-a răspândit în această perioadă peste toate aleile din parcuri şi şi-a dat întâlnire cu parfumul floricelelor de la grupul artistic „Nino Nino”, într-un cadru natural plin de chiotele copiilor prinşi în jocul libertăţii şi al bucuriei.
Fetiţele de la „Nino Nino” s-au întâlnit în aer liber, pentru a găsi noi motive de joacă şi de îndeletniciri artistice.
Ca orice urbe din lumea asta, şi Brăila, atestată documentar de peste 650 de ani, şi-a păstrat patrimoniul arhitectural, prin grija brăilenilor de a-şi respecta locul natal cu parfum de istorie.
Şi de aici s-a născut ideea unei poveşti în care copiii de la „Nino Nino” se aventurează într-un proiect exprimat prin desen, perpetuând, cu desene în creion, frumuseţea obiectivelor istorice ale unui oraş situat lângă Dunăre, martoră prin veacuri a existenței acestei urbe cosmopolite.
Povestea a început sâmbătă, 20 iunie 2020, la ora 11.00, în parcul Grădina Mare din Brăila unde „Nino Nino” s-a întâlnit cu primul obiectiv istoric, Castelul de Apă, bine cunoscut brăilenilor, deoarece a fost construit în anul 1914 şi a alimentat mulţi ani Brăila cu apă. Castelul sau turnul de apă stă şi astăzi impozant de parcă a fost construit ieri.
Povestea acestei călătorii prin timp, în Brăila, am denumit-o Brăila în desenele copiilor de la „Nino Nino” şi nu este doar o simplă joacă de-a desenatul clădiri şi locuri istorice, ci şi un motiv educaţional pentru copii, pentru a-şi cunoaşte urbea în care s-au născut.
Activitatea a început cu prezentarea Castelului de Apă pe care fetiţele urmau să-l deseneze şi, bineînţeles, indicaţii privind tehnica de lucru pentru desen după natură.
Fiecare fetiţă s-a aşezat unde a dorit. Cam grea alegerea, deoarece clădirea este înconjurată de pomi şi verdeaţă. Aşa că au preferat să se aşeze pe jos, în mijlocul parcului. Inspirată alegere, deoarece pe acolo treceau toţi vizitatorii şi privirile lor erau captate de activitatea acestui grup de fetiţe. Păi, nu?
Activitatea lor a antrenat şi alţi copii aflaţi la joacă în parc. Lică Barbu i-a invitat să deseneze, înmânându-le hârtie şi creioane.
Timpul nu a fost suficient pentru a finaliza desenele, acestea rămânând în faza de schiţă, urmând ca acasă să termine desenele, prin toate mijloacele pe care le au la îndemână.
Pentru că s-a ivit şi prilejul unui concurs lansat de Muzeul „Carol I”, Secţia de Etnografie şi Artă Populară prin proiectul Întâlnirile interculturale de la Etnografie, coordonator, muzeograful dr. Brânduşa Ilie, în parteneriat cu Revista de Cultură şi Informaţie „Brăila Chirei”, coordonată de Armanda Filipine, toate desenele realizate de grupul „Nino Nino” în povestea Brăila în desenele copiilor de la „Nino Nino” vor participa la concurs, iar Armanda Filipine ne-a promis că „Nino Nino” va avea un panou special de desene, în expoziţia lansată cu acest prilej.
Întâlnirea din parc s-a încheiat, cum altfel, decât cu tradiţionala pizza, prin grija d-lui Leonard Negraru, tatăl Cristinei Eutalia Mincu, şi cu fursecuri, alte dulciuri, alune şi multă, multă ţopăială.
De asemenea, îi mulţumim d-nei Eugenia Drăghici, o admiratoare de suflet a acestui grup de fetiţe, care a venit însoţită de nepoţica dânsei, Alina, pe care sperăm să o cooptăm în grupul „Nino Nino”, pentru că a răspuns invitaţiei de a ne fi alături, acolo, în parc, unde paşii istoriei prind viaţă prin dorinţa de cunoaştere a copiilor şi prin desenele lor. E important să recunoaştem, nu-i aşa, că fiecare generaţie trebuie să transmită mai departe moştenirea lăsată de strămoşi, cum altfel, decât prin educaţia copiilor noştri.
La numai o azvârlitură de piatră, Dunărea a fremătat, zâmbind, în drumul ei de mii de ani, ducând cu ea bucuria artistică a fetiţelor de la „Nino Nino”.
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului
Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu