Bună ziua, ”Nino Nino”!

138
Scriitoarea Armanda Filipine și grupul artistic ”Nino Nino”, Brăila, 27 august 2019
Scriitoarea Armanda Filipine și grupul artistic ”Nino Nino”, Brăila, 27 august 2019

logo zambetul uneste articoleA fost salutul Armandei Filipine – o neobosită promotoare a culturii brăilene, jurnalistă, profesoară, critic literar şi, nu în ultimul rând, o scriitoare de excepţie a literaturii pentru copii- pe care l-a adresat membrilor grupului artistic ”Nino Nino” la Biblioteca Judeţeană ,”Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în data de 27 august 2019, exact când grupul se avântase în discuţii aprinse privind unele probleme organizatorice.

Luat prin surprindere de căldurosul salut, nu pentru că era vară toridă, ci pentru că urarea a sunat tandru şi inimoasă, Lică Barbu a făcut prezentările fireşti şi, cu toate că intenţia de a o invita pe Armanda Filipine exista de câteva zile, dar nu se stabilise data întâlnirii, a considerat cu bucurie că această vizită a distinsei doamne este un nou prilej de acţiuni educative cuprinse în proiectul ”Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan. Copiii au fost ”numai ochi şi urechi”, pentru că au avut ce asculta şi învăţa.

Esenţialul discuţiilor a fost despre nemuritoarele poveşti frumos ticluite de Armanda Filipine, despre dragul de a citi şi a cunoaşte lumea, despre importanţa educaţiei copiilor. Pentru a completa toate aceste dscuții, Armanda Filipine le-a spus copiilor despre cine a fost Nae Ionescu pentru Brăila, a cărui statuie se află la doi paşi de biblioteca judeţeană, dar şi povestea ceasului din centrul oraşului Brăila.

Întâlnirea cu Armanda Filipine era deja o poveste. De aceea scriitoarea brăileană le-a spus copiilor o poveste-poveste scrisă chiar de ea. O minunată poveste cu păsărele care niciodată nu ar fi cântat pe acest Pământ, dacă nu ar fi cunoscut lumea citind. O minunată metaforă pilduitoare pentru copii.

De multe ori, luate pe nepregătite, unele activităţi devin şi mai interesante, aşa cum a fost şi această frumoasă poveste a întâlnirii copiilor cu o personalitate culturală brăileană.

Şi pentru că orice activitate a oamenilor este mereu o poveste, tocmai acest lucru a cerut Armanda Filipine copiilor: să creeze pe loc o poveste despre întâlnirea din acea zi.

S-au întrecut în cuvinte simple, dar pline de afecţiune, Cristina-Eutalia Mincu, Ilaria Turea şi Ema Popîrlan, povestindu-ne cum și-au imaginat această minunată întâlnire educativă.

Îţi mulţumim, Armanda Filipine şi plecăciune pentru dragul de a poposi în povestea grupului artistic ”Nino Nino”!

Activitatea din această zi s-a încheiat magic cu suvenirul primit de Lică Barbu de la Cristina-Eutalia Mincu, adus cu drag dintr-o excursie de pe plaiurile Horezului.

În ultima vreme, Lică Barbu primeşte de la copii diferite daruri şi trebuie menţionat că aceste cadouri nu sunt ”mici atenţii”, ca o obligaţie către instructorul lor, ci gesturi simple de dăruire, cu semnificaţii profunde de afecţiune şi recunoştinţă. Când cineva se gândeşte la tine prin aceste gesturi de dăruire, nu poţi fi decât copleşit de moment şi motivat de a înapoia recunoştinţa prin dragoste şi devotament. Mulţumesc, dragi copii!

logo bibl jud brailaA doua zi, pe 28 august 2019, activitatea grupului ”Nino Nino” a fost plină de jocuri educative, după ce au avut loc discuţii organizatorice, în sensul că, începând de săptămâna viitoare, nu vor mai fi prezenţi toţi într-o singură zi, ci pe grupuri de lucru, în funcţie de rolurile distribuite.

Lică Barbu le-a cerut copiilor să-i ia locul de instructor, iar el să fie un copil înscris recent în grup. În ideea ca fiecare copil să devină mai responsabil, metoda a funcţionat, iar ca să le arate cum este atunci când intenţionezi să explici ceva şi este gălăgie maximă, Lică Barbu a făcut exact ca ei, adică a ţipat, s-a jucat zgomotos, nu dădea importanţă la ce spunea fiecare.

Bineînţeles că jocul a prins ca o glumă minunată cu impact educativ.

Al doilea joc a fost şi mai şi. Jucăria prin care Lică Barbu pune mereu întrebări copiilor, adică aparatul de filmat, s-a mutat în mâna lor şi dăi cu întrebări ”domnului instructor”, aşa cum îl apelează unii dintre copii, ceea ce l-a determinat pe Lică Barbu să stabilească modul de adresare. Şi fără nicio şovăială, Lică Barbu a devenit Licuţă pentru tot grupul.

Licuţă a rămas copleşit de întrebările originale puse de fiecare copil şi nu a putut ”să înflorească” nimic. A încercat să dea răspunsuri mai metaforice, dar de unde? Imaginaţia era în beznă. Răscolind mai atent în minte, Licuţă a încercat să răspundă mai pe înţelesul lor, dar tot la subtilitate ajungea. Na! Cine l-a pus?

Dincolo de clădirea bibliotecii, la doar câţiva paşi, Dunărea ducea către alte lumi povestea grupului artistic ”Nino Nino”.

Un pescăruş le fura zâmbetele.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului.

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.