„Ce sunt crimele de război?” de Iulia Zorzoliu

145
crime de razboi

logo rubrica juridiceAvând în vedere războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, auzim tot mai des sintagma crime de război. Acestea sunt definite de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și sunt încălcări deosebit de grave ale dreptului internațional umanitar în timpul unor conflicte armate, cum de altfel este și situația Ucrainei. Acestea sunt: încălcări grave ale Convenției de la Geneva din 12 august 1949 (spre exemplu: tortura sau tratamentul inuman, distrugerea ilegală, lipsită de sens și pe scară largă a patrimoniului, luarea de ostatici, deportarea ilegală, privarea în mod intenționat a unui prizonier de război sau a altei persoane la dreptul unui proces echitabil ș.a.) și încălcări grave ale legilor aplicate în conflictele armate internaționale (spre exemplu: atacuri planificate asupra civililor, asupra obiectivelor civile care nu sunt ținte militare, lansarea în mod intenționat de atacuri împotriva clădirilor consacrate religiei, învățământului, artei, științei, jefuirea unui oraș sau a unei localități chiar luate cu asalt, atentatele la viața și integritatea corporală, atingerile aduse demnității persoanei ș.a.).

Competența în judecarea crimelor de război revine Curții Penale Internaționale potrivit Statutului de la Roma al Curții. Curtea Penală Internațională a fost creată pentru a asigura judecarea și pedepsirea celor vinovați de comiterea unor fapte care încalcă dreptul internațional denumite crime internaționale.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.