Cea de-a patra ediție a programului Teatru în TVR continuă

149
teatru tv televiziunea romana

rubrica teatru tv logo leviathan.roPână în 13 septembrie 2020, Grădina TVR este cel mai important spațiu pentru spectacole de teatru în aer liber.

Toate informaţiile referitoare la programarea spectacolelor, ora de începere a acestora, regulile de distanţare socială şi protecţie împotriva infectării cu COVID 19 pot fi găsite pe www.tvr.rohttp://www.tvr.ro/teatruintvr.html#view  şi pe https://www.facebook.com/casadeproductietvr

Biletele de intrare se pot procura de la teatrele partenere, iar accesul publicului se face prin intrarea din strada Constantin Blaremberg, poarta destinată exclusiv spectatorilor. Pentru o imagine și mai clară, iată ghidul de acces: https://youtu.be/HIRVelizx0M

Vă așteptăm la Teatru în TVR!                                                            

http://www.tvr.ro/teatru-in-tvr-saptamana-a-cincea_28636.html#view

Pentru cei care, din varii motive, nu pot ajunge în grădina TVR: Rămânem împreună! Sâmbătă și duminică, seri de teatru TV pe TVR 3.

Sâmbătă, 22 august 2020, ora 20.00:

Castelul din Carpați, adaptare de Anca Boldur după Jules Verne. În distribuție: Diana Lupescu,  Alexandru Repan,  Marian Hudac,  Aurel Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Mălaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru. Scenografia: arh. Gheorghe Constantin. Regia artistică: Vlad Bâtcă.

Despre romanul Castelul din Carpaţi s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care Jules Verne ar fi trăit-o cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne, unul dintre primii autori care au îmbinat cu succes literatura de aventuri cu cea science-fiction. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta.

Personajele sale au ajuns repere ale imaginației populare: Phileas Fogg, căpitanul Nemo, Mihail Strogoff, Jean Passepartout, Jacques Paganel.

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al XIX-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui.

Duminică, 23 august, ora 20.00:

Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, spectacol montat de Horea Popescu la Teatrul Național din Iași în 1995 și preluat de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran. Traducere: Leonida Teodorescu. În distribuţie: Sergiu Tudose, Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Păduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Sapdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza. Scenografia decor: Florica Popescu Fărcășanu. Scenografie costume: Romana Preoteasa.

Cabala bigoților este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor ’30. Jucată în premieră absolută în 1936, Cabala bigoţilor vorbeşte şi astăzi despre drama creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţa.

Cabala bigoților evocă ultimele zile ale actorului-dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din secolul al XVII-lea. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său.

„Dincolo de meșteșugul dramaturgic”, spune Mirra Ginsburg, traducătoarea lui Bulgakov în engleză, „pe cei doi oameni îi unește, peste secole, mult mai mult. Amândoi au un ochi atent pentru satiră, capacitatea infinită de a surprinde, în orice situație, simultan absurdul și comicul, răutatea și grotescul. Amândoi au trăit și au scris în societăți autocratice, amândoi au fost neînfricați și s-au dovedit neînfricați și nu au acceptat compromisul în felul în care au povestit ceea ce vedeau, stârnind, cu fiecare nouă scriere, adevărate furtuni. Dar, mai ales, amândoi au împărțit aceeași boală incurabilă – pasiunea pentru teatru.”

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/   

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.