Centenarul nașterii lui Charles Aznavour

23
aznavour (1)

logo rubrica musica leviathan.roÎn aceste zile, sunt prevăzute noi evenimente legate de centenarul nașterii lui Charles Aznavour (1924–2018).

Mai întâi, pe 22 mai, ziua de naștere a vedetei, Primăria arondismentului 9 din Paris va dezveli o placă pe imobilul din rue Navarin nr. 9, în care  a locuit viitorul artist împreună cu familia sa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când i-au adăpostit pe Meliné și Misak Manouchian, eroi ai Rezistenței, ale căror trupuri au fost mutate în februarie trecut la Panthéon.

Vor fi de față Nicholas și Kristina Aznavour, veniți special de la Erevan, E.S. d-na Hasmik Tolmajian, ambasadoarea Armeniei în Franța, precum și elevi de la Colegiul Condorcet și Rock School din Paris.

Tot pe 22 mai 2024, va apărea la Editura Albin Michel volumul Aznavour – La vie selon Charles. Am aflat că Nicholas, fiul mezin al familiei Aznavour, a făcut o selecție din miile de interviuri pe care le-a dat, în Franța și pretutindeni în lume, actorul, cântărețul, compozitorul, libretistul și, nu în ultimul rând, marele filantrop, chiar și diplomat. A rezultat un portret inedit și intim. Iată ce a scris Nicholas:

„Tatăl meu era un poet al vieții, un cântăreț al poveștilor, un interpret al emoțiilor. În această carte inedită, ne vorbește despre dragoste, melancolie, pasiune, amintire și vise: este o fereastră deschisă spre universul său, o minunată invitație tuturor celor care sunt atinși de magia muzicii și poeziei sale.”

Viața înseamnă pentru Aznavour tinerețe, rădăcini, Armenia, familie, dragoste, muzică, muncă, valori, călătorii, Franța, boemă, afaceri, longevitate, moarte…

S-a anunțat că veniturile dobândite în urma vânzării acestui volum vor fi vărsate în contul Fundației „Charles Aznavour”, al cărei președinte este Nicholas Aznavour, având scopuri filantropice.

În afara numeroasele manifestări, despre care am mai scris pe acest site, mai consemnez că, sub Înaltul Patronaj al Consulatului Armeniei la Marsilia, în acest oraș de la malul Mediteranei, pe 22 mai 2024, va avea loc dezvelirea plăcii Charles Aznavour de către Consiliul Departamental Bouches-du-Rhones.

Va avea loc și proiecția filmului Aznavour Story.

În celelalte zile, în timpul verii, dar și toamna, pretutindeni vor fi organizate concerte, seri muzicale, întâlniri dedicate nemuritorului artist franco-armean, iar în octombrie, se va prezenta premiera filmului biografic Monsieur Aznavour.

Amintim că cel aniversat anul acesta, cu atâta respect și considerație, a fost de trei ori în România, lăsând amintiri de neșters: În 1963, o săptămână de recitaluri la Sala Palatului, în 2004, pentru realizarea filmului de televiziune„Moș Goriot” precum și în primăvara anului 2016, cu prilejul unui unic recital, susținut cu imens succes, la Sala Palatului din București.

Madeleine Karacașian 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.