Charles Aznavour a fost premiat în Israel cu medalia Raoul Wallenberg pentru ajutorul oferit evreilor de familia sa

927
Aznavour in Israel medalie
Foto: Tsafrir Abayov/AP

rubrica corespondenta leviathan,ro logoCharles Aznavour, o legendă a cântecului francez, a fost premiat în Israel joi, 26  octombrie 2017, pentru ajutorul oferit de familia sa evreilor şi armenilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP. Interpretul celebrului cântec ”La Bohème”, în vârstă de 93 de ani, a primit din mâinile preşedintelui israelian Reuven Rivlin medalia Raoul Wallenberg, decernată de comitetul omonim al cărui sediu se află la New York. Timp de trei ani, membrii familiei Aznavour au ascuns – cu riscul pierderii propriilor vieţi – evrei şi armeni în modestul lor apartament parizian, potrivit acestui comitet, care poartă numele unui diplomat suedez, celebru pentru faptul că a ajutat zeci de mii de evrei să fugă din Ungaria în timpul Holocaustului.

”Putem citi în Talmud (text central al iudaismului) că oricine salvează o singură viaţă salvează o lume întreagă, a declarat preşedintele Reuven Rivlin. Dumneavoastră şi familia dumneavoastră, dragă Charles, aţi salvat foarte mulţi oameni în timpul zilelor întunecate ale celui de-Al Doilea Război Mondial într-o Franţă ocupată de nazişti”, a adăugat el. Reuven Rivlin nu şi-a ascuns bucuria deosebită de a-l primi pe Charles Aznavour în reşedinţa prezidenţială. ”Eu şi soţia mea ne-am cunoscut în timp ce ascultam cântecele, magnificele cântece ale lui Charles Aznavour”, a declarat preşedintele israelian, aşezat alături de artistul francez de origine armeană. ”La Bohème era cântecul nostru”, a adăugat el. ”Am încă unul pentru dumneavoastră, este foarte special”, l-a întrerupt artistul francez, provocând hohote de râs în rândul reprezentanţilor presei care au asistat la eveniment.

”Primim mulţi oameni aici, însă evenimentul de astăzi reprezintă cu adevărat o mare bucurie”, a continuat preşedintele Israelului. ”Avem atât de multe lucruri în comun, evreii şi armenii, în durere, în fericire, în muncă, în muzică, în arte. Am impresia că mă aflu aici într-un colţ al casei familiei mele, pentru că avem aceeaşi manieră de a trăi, de a mânca şi de a bea”, a declarat Charles Aznavour.

Charles Aznavour, care a susţinut un concert sâmbătă la Tel-Aviv, a ales să primească acest premiu în Israel datorită ”relaţiilor (sale) puternice cu această ţară şi cu poporul evreu”, potrivit Preşedinţiei israeliene.

Viorel Maier

Corespondență din Israel

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.