Festivalul Internațional ”Clara Haskil” (27–29 octombrie 2017, Sibiu)

736
festivalul clara haskil

logo rubrica musica leviathan.roFestivalul Internațional ”Clara Haskil” a ajuns la cea de-a IV-a ediție, care are loc în perioada 27–29 octombrie 2017, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. În avanpremieră la ediția din acest an a Festivalului, Editura Humanitas a pregătit o nouă traducere, după 30 de ani, a celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil – volumul semnat de Jérôme Spycket.

Evenimentul are un repertoriu de excepție, ce a inclus lucrări precum Noapte transfigurată” de Arnold Schönberg, o lucrare mai rar interpretată în România, Suitele pentru violoncel solo nr. 1 și 2 de J. S. Bach, în interpretarea unui maestru al violoncelului, ultimele compoziții ale lui Robert Schumann (Gesänge der Frühe”, op. 133) și Franz Schubert (Drei Klavierstücke”, D. 946). Muzicienii invitați la ediția din acest an a Festivalului Internațional Clara Haskil sunt violonceliștii Niklas Schmidt și Valentin Răduțiu, pianiștii Per Rundberg și Alina Azario, violonistul Adrian Iliescu și Orchestra Simfonică București, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru.

Festivalulul Internațional ”Clara Haskil” (FICH) este primul proiect de talie internațională din România care își propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română. Ca și la edițiile anterioare, artiști valoroși ai scenei muzicale contemporane le-au dat întâlnire iubitorilor de muzică clasică din Sibiu în cadrul a patru mari concerte – trei evenimente de seară și un concert matinée în data de 29 octombrie.

Schimbări în arhitectura programului, un concert matinée. Spre deosebire de edițiile anterioare, arhitectura programului din 2017 a fost ușor diferită. ”Anul acesta, am îndrăznit o nouă formulă: am încercat să punem în valoare diferitele posibilități care se deschid atunci când muzicienii invitați acceptă să urce pe scenă singuri, în duo, trio sau alături de orchestră, îmbinări în program care permit o explozie de diversitate în repertoriul propus. În plus, repertoriul în sine al ediției din acest an a fost unul de care suntem extrem de bucuroși: de la ultimele lucrări scrise pentru pian de Robert Schumann (Gesänge der Frühe, op. 133) și de Franz Schubert (Drei Klavierstücke, D. 946), atât de complexe, la luminosul Mare Duo în La Major de Schubert, până la binecunoscutul și atât de apreciatul trio Dumky de Dvorak – contrastul nu ar fi putut fi mai mare! , a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului.

După 10 ani, ”Noapte transfigurată” de Arnold Schönberg, pe scena Sălii Thalia. Orchestra Simfonică București va întări acest contrast, sâmbătă, 28 octombrie, când îl va acompania pe violoncelistul Valentin Răduțiu în Concertul în Do major de Haydn, iar apoi va interpreta ”Noapte transfigurată” de Arnold Schönberg, o lucrare mai rar interpretată în România, dar care rămâne una dintre creațiile cele mai cunoscute și apreciate de public ale acestui compozitor. Ca un ecou vor răsuna și suitele pentru violoncel solo nr. 1 și 2 de J. S. Bach în interpretarea lui Niklas Schmidt, care tocmai a terminat de înregistrat integrala lor – aceste lucrări sunt considerate a fi Everestul oricărui violoncelist, iar imortalizarea unei interpretări reprezintă pentru orice muzician o mare provocare. Iar duo-ul format acum mulți ani între violoncelistul Valentin Răduțiu și Per Rundberg va închide festivalul cu un program extrem de contrastat: plecând de la Variațiunile de Beethoven pe tema Bei Männern welche Liebe fühlen dinFlautul fermecat” de W. A. Mozart, continuând cu Sonata a 2-a de Brahms și culminând cu Sonata în re minor de Șostakovici.

Nume importante ale scenei internaționale, în programul ediției 2017. Pe lista artiștilor care au apărut pe scenă la ediția din acest an se află: Niklas Schmidt – artist laureat cu premii prestigioase în întreaga lume, fondatorul Trioului ”Fontenay”, alături de care a performat pe scenele celor mai importante săli de concerte din New York, Paris sau Londra, Valentin Răduțiu – câștigătorul premiului al doilea la Concursul Internațional ”George Enescu”, ediția 2012, un nume în plină ascensiune, apreciat de criticii de la Süddeutsche Zeitung drept ”unul dintre cele mai mari talente de astăzi”, Per Rundberg, cunoscutul pianist suedez care semnează cea dintâi înregistrare completă a compozițiilor lui George Enescu pentru pian și violoncel (alături de Valentin Răduțiu), violonistul Adrian Iliescu, câștigătorul a numeroase distincții atât în țară, cât și în străinătate, prim concertmaestru, din 2013, al Orchestrei Hamburger Symphoniker, și artiști care au încântat publicul Festivalului și la edițiile anterioare, precum pianista Alina Azario și Orchestra Simfonică București – anul acesta, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru.

Festivalul Internațional ”Clara Haskil” a fost lansat în 2014, la inițiativa pianistei Alina Azario, fiind primul eveniment de talie internațională din România care își propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română. Chiar de la debut, instituții importante, din România și din străinătate, s-au alăturat proiectului, contribuind la dezvoltatea sa. Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, ediția a IV-a, este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Organizatori: Asociația Clara Haskil România

Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Concours Clara Haskil, Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Suediei din București, Librăriile Humanitas, Continental Forum Sibiu

Sponsor: Wempe

Parteneri media naționali: TVR 1, RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Agerpres, Ziarul Metropolis, La Punkt, Observator cultural, Societate și cultură, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, LiterNet, Calendar evenimente, The Romania Journal, The Art of Living

Parteneri media locali: Magic FM, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Capital Cultural, Sibiu News, Sibiul în Imagini, Știri de Sibiu, Radio România Cluj, Radio România Antena Sibiului, Eveniment TV, Zile și Nopți, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Optim Tour.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.