Clipa unei cărți: ”Picătura de suflet” de Paula Gurău. Impresii de cititor – Lică Barbu

117
Lică Barbu picatura de suflet paula gurau

logo carte rubrica leviathan.roLa Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati”din Brăila,  Sala ”Fănuş Neagu” a avut loc de curând lansarea volumului ”Picătura de suflet”  semnat de jurnalista Paula Gurău. Spre surprinderea mea, această carte a trecut uşor neobservată, iar comentariile invitaţilor nu păreau a fi prea lăudabile. Ici-colo câte un invitat aprecia din inerţie cartea, mai mult din spirit prietenesc. La un moment dat, am fost prins şi eu de acelaşi val, dar mi-am revenit imediat, după ce am deschis cartea. Şi nu din curiozitate, ci pentru că am fost invitat să citesc două scurte povestiri. Atunci, valul pe care navigam odată cu ceilalţi, s-a risipit ca un gând de nicăieri.

Emoţia pe care nu o bănuiam, s-a instalat instantaneu în toată fiinţa mea. Ce se întâmplă?, îmi spuneam. Să fie de ”vină” emotivitatea mea care apare în situaţii de acest gen?

Confirmarea stării mele emoţionale avea să-mi fie transmisă şi de actriţa Vanessa Radu, invitată la rându-i să citească din volumul proaspăt lansat.

Paula Gurău
Paula Gurău

Simbolic, am primit atunci un semn de carte. Nu puteam să pierd clipa unei cărţi şi am citit toate prozele. Paula Gurău pare enigmatică în scris, dar nu-i aşa. Autoarea nu-ţi pune pe tavă cuvinte alese, te cheamă dincolo de ele. Creaţia sa literară pare un tablou pe lângă care treci, nu-l observi atent, dar nu-i uiţi imaginea toată viaţa. Ceva ţi-a scăpat, iar gândurile tale caută răspunsuri.

Scriitoarea te invită să-ți imaginezi și când ai păşit dincolo de cuvânt, o dramă socială te tulbură, frământările ascunse în subconştient ies la iveală, metafore nebănuite curg simplu pe făgaşul timpului sentimental. Lacrima seacă a cuvintelor activează emoţiile care mocneau în noi fără să bănuim.

Fără să vreau, am învăţat că verbul ”a visa” trăieşte în noi, iar atunci când descoperi ”Picătura de suflet” visele au viaţă, iar simplitatea unei creaţii literare poate crea un altceva pe care îl ignorăm, luaţi de valul valorilor şablonizate.

”Economistă prin formaţie, dar cu certe calităţi pentru ziaristică, Paula Gurău s-a impus ca autoare a unor tablete supraintitulate Picătura de suflet, multe dintre acestea având calităţi literare indubitabile… Acest volum cuprinde însă doar o parte din picăturile de suflet pe care Paula Gurău le-a selectat spre a le dărui celor care i-au urmărit activitatea publicistică, dorindu-şi însă să alcătuiască o antologie cu textele care merită să fie prezentate între coperţile unui volum… Ziarista Paula Gurău întreprinde o împletire amplă între literatură şi documentarea în teren, fapt foarte important!”, subliniază în prefaţa cărţii profesorul Aurel Furtună.

Un gând neastâmpărat nu-mi dă pace și mă îndeamnă să vă spun: Cititorule, nu fi doar cititor! Fii şi visător!

Arhiva rubricii Carte

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.