”Conferințele Tribuna Internațional” de Ani Bradea

241
Conferintele tribuna international ani bradea

În urmă cu câteva zile, la Cluj-Napoca, a avut loc o nouă serie a binecunoscutelor manifestări culturale, organizate periodic de către Revista de cultură Tribuna. Grație managerului ”Tribunei”, dr. Mircea Arman, inițiatorul acestor activități, Conferințele Tribuna au reușit în ultimii ani să-și edifice o tradiție de invidiat. Periodic, instituția organizează astfel de întâlniri, la care participă invitați din țară și din străinătate, având ca lectori personalități de marcă ai culturii noastre.

De data aceasta, programul a cuprins două conferințe filosofice, recitaluri poetice internaționale, lansare de carte, interpretarea unui monolog actoricesc, precum și o masă rotundă cu tema Despre dificultatea traducerii poeziei.

Mircea Arman a deschis seria manifestărilor printr-un cuvânt de bun venit adresat participanților, invitându-i să asiste la prima conferință, intitulată ”Identitate și modernitate”, susținută de prof. univ. dr. Andrei Marga. Arătând că a rămas o problemă conceperea identității, vorbind apoi despre impactul societății moderne asupra identităților, inserând identitățile în teoria modernizării și argumentându-și afirmația, cum că ”am intrat într-o lume a reafirmării identităților naționale, fără ca aceasta să însemne revenirea la naționalismul istoric”, Andrei Marga a concluzionat spunând: „Totuși, în dezordinea ce se acuză, se profilează ordinea viitoare. Teza mea este că se petrece reafirmarea identităților naționale. Aceasta poate crea impresia dezordinii, dereglării, crizei, dar procesul va marca lumea anilor ce vin.”

Cea de-a doua conferință a fost susținută de către prof. univ. dr. Vasile Muscă și a avut ca temă ”Metafizica lui Blaga”. ”Blaga elaborează un sistem filosofic de mare stil într-un moment de mare anvergură, declarând că omenirea nu a intrat încă într-o pauză metafizică, în ideea în care se vorbea deja despre sfârșitul metafizicii” – a spus prof. Muscă, arătând că pentru Heidegger, de pildă, sfârșitul nu este distrugere, sfârșitul fiind acela care reușește să pregătească un nou început.

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul ”Tribuna și tribuniștii, Întoarcere în timp”, Editura Tribuna, 2018, în prezența autorului său, criticul literar Constantin Cubleșan, care a precizat pentru cei prezenți că nu a dorit niciodată să scrie o monografie științifică a ”Tribunei”, scopul său a fost doar acela de ”a reține în memoria afectivă faptele de viață și de cultură ale primei generații de redactori ai Tribunei.

Un amplu spectacol de poezie bilingv (română și engleză), desfășurat pe parcursul a două zile, cu poeți invitați din țară și străinătate, o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre dificultățile întâmpinate în încercarea de transpunere a liricii românești într-o limbă străină, precum și despre posibilitățile de promovare a poeților români în străinătate, dar și un monolog de actriță au completat în mod fericit recentul eveniment de succes al Tribunei” clujene.

Revista ”Tribuna”, arhivă, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.