…cu iubire pentru carte

97
Lică Barbu la Şcoala Gimnazială ,,Fănuş Neagu” din Brăila
Lică Barbu la Şcoala Gimnazială ,,Fănuş Neagu” din Brăila

logo zambetul uneste articoleAceasta a fost atmosfera la întâlnirea lui Lică Barbu, membru al Asociaţiei Culturale Leviathan, azi, 10 februarie 2021, cu elevii clasei a II-a A, de la Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” din Brăila, care a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Cititului Împreună, pe scurt ZICI.

ZICI CU LIPICI l-a intitulat doamna învăţătoare a acestei clase, Ana Maria Pătulea, iniţiatoarea acestui eveniment, invitându-l pe Lică Barbu la un dialog cu copiii despre carte, despre importanţa cititului dar, la final, să și citească împreună povestea …cu flori de păpădie, o poveste scrisă de Lică Barbu.

Cu lipici a fost întreaga activitate. Copiii au fost interactivi şi l-au asaltat pe Lică Barbu cu avalanşe de întrebări, dar şi cu părerile lor.

Întrebarea cea mai des folosită a fost „De ce?”. De ce e important să citim? De ce este cartea un „antidot” împotriva răului? De ce cartea ne salvează viaţa? Multe „de ce-uri” au răsărit din băncile elevilor, din dorinţa de a cunoaşte, punându-l pe invitatul lor în plăcuta situaţie de a comunica cu ei. Răspunsurile au venit şi de la elevi, ceea ce demonstrează că avem copii minunaţi, curioşi să cunoască lumea.

Trecerea la povestirea lui Lică Barbu s-a făcut printr-o provocare, invitându-i pe copii să descrie floarea de păpădie. Nici nu au întârziat să răspundă. Păpădia este floarea copiilor, mai ales că elevii purtau la gât cravate şi eşarfe galbene, accesorii din uniforma lor şcolară.

Povestea a început deodată, iar Lică Barbu a citit-o teatral, cu intonaţie, pentru a-i aduce pe copii în mijlocul acţiunii din povestire.

Nu puţine au fost intervenţiile copiilor cu întrebări despre cuvintele pe care nu le cunoşteau. Răspunsurile lui Lică Barbu au fost simple, pe înțelesul copiilor, picurate cu multe glumiţe, ceea ce a făcut ca în atmosfera creată între ei să se simtă iubirea şi prietenia.

La final, doamna învăţătoare Ana Maria Pătulea i-a rugat pe copii să decupeze de pe nişte cartonaşe o floare de păpădie şi să scrie pe verso un cuvânt care să reprezinte ceea ce au înţeles ei din povestirea lui Lică Barbu.

Clasa s-a umplut cu cuvintele: „iubire”, „şocant”, „bunătate”, „mulţumim”, „magic”, „dragoste”, „iertare”, „prietenie”, „frumuseţe” şi multe altele, minunate, care au fost prinse pe un panou al clasei, special pregătit și care va fi păstrat în amintirea unei zile cu iubire pentru carte.

Vă mulţumim, dragi copii!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.