„Cuvinte amăgitoare” de Ionuț Cristache

134
amagire tableta

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roMă întorc, uneori, la pagini adunate în tinerețe, sub semnul unui timp care avea, cum spunea un mare prozator, multă răbdare cu noi. O răbdare amăgitoare, așa cum erau și vremurile palide pe care le-am trăit…

Azi, nu prea mai avem vreme să privim pomii înghețați din grădină, sfâșiați de vântul de noiembrie, iar uimirea e singura biruință care ne-a mai rămas. Ne amăgim cu lipsa de amărăciune și ne mai place să spunem că ar fi bine ca fulgii de zăpadă (și ei tot mai rari) să ni se topească pe obraji, precum o bucată mică de înghețată pe vârful limbii. Numai că și ei, fulgii, se lasă așteptați în zadar.

Se spune că Dumnezeu i-a dat omului două urechi și o gură, ca să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. Și tot așa, că e bine să te păzească Dumnezeu de femei rele, de cele bune să te păzești singur. Și, citiți ce frumos: Dumnezeu nu poate fi pretutindeni în același timp, de aceea a creat mamele.

Apoi, scria un mare prozator la care mă întorc în ceas adânc de noapte, nu fi dulce, pentru că te vor mânca, nu fi amar, pentru că te vor scuipa. Toți se plâng de lipsă de bani, dar de lipsă de minte nu se mai plânge nimeni. Cam așa e, are dreptate… De aceea vă mai reamintesc niște cuvinte, de data aceasta nu amăgitoare: păzește-te de o capră – din față, de un cal – din spate, de un prost – din toate părțile. Vă asigur că în viață cunoștințele nu ocupă mult spațiu.

Chiar și râsul ni se rotește, iar vocile ni se frâng brusc, lângă urechile căscate spre noi. Abia mai reușim să înălțăm capul, nici brațele nu le mai mișcăm, iar tavanul se lasă peste umbrele noastre și simțim cum crapă ziua peste vântul de afară. Și așteptăm factura la gaze, e ca o poveste venită de departe…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.