De Ziua Radioului, La Mulți Ani!… de excelență muzicală

76
Alexandru Tomescu - Concerto

editura casa radioÎn urmă cu 92 de ani, pe 1 noiembrie 1928 lua ființă ceea ce avea să devină Radio România, instituția Radioului public, național. Tot la 1 noiembrie, dar în 1998, la împlinirea a 70 de ani de radiofonie românească, este înființată Editura Casa Radio – expresie a unui proiect cultural prin care Radio România şi-a propus reintroducerea documentelor conservate în arhivele specializate proprii în circuitul mediatic național.

Pe lângă valorificarea creațiilor și vocilor personalităților istorice, literare și dramaturgice românești păstrate în Fonoteca Radio, Editura Casa Radio adaugă în circuitul public și dimensiunea creației muzicale – componistice și interpretative. Un domeniu de o valoare uriașă atât pentru ansamblul tezaurului artistic național, cât și pentru fundamentarea Radioului național drept reper valoric cultural. Este suficient doar să amintim câteva nume din pleiada muzicienilor care au contribuit decisiv la instituirea și dezvoltarea Orchestrei Simfonice Radio, artiști care, împreună cu această formație, ofereau publicului programe de concerte, fie prin transmisii radio, fie prin spectacole cu public în sală: Mihail Jora, Theodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, Ionel Perlea, George Enescu, Constantin Silvestri, iar mai recent, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Horia Andreescu.

Așadar, istoria Radio România reprezintă totodată și o îndelungată perioadă de manifestare a excelenței artei muzicale românești, iar standardele sunt menținute și în prezent. O dovadă este și cel mai recent album al Editurii Casa Radio, care îl are în prim-plan pe apreciatul violonist Alexandru Tomescu – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, alături de Orchestra Națională Radio, dirijori: Cristian Măcelaru și Tiberiu Soare, șefi de orchestră cu activitate artistică de notorietate în țară și peste hotare. Compact-discul intitulat  Alexandru Tomescu – Concerto face parte din colecția „Radio România Muzical” a Editurii Casa Radio și cuprinde lucrări emblematice din repertoriul concertant violonistic, creații semnate de Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 2, în Re major pentru vioară şi orchestră, KV 211) Camille Saint-Saëns (Introducere şi Rondo capriccioso în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 28) și Antonín Dvořák (Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53).

logo Radio_Romania_Muzical„Sala Radio, Orchestrele Radio sunt ca o a doua casă pentru mine. Sunt solist concertist aici încă din 2002 și m-am format și dezvoltat alături de colegii mei din Orchestra Națională Radio. Am apreciat întotdeauna profesionalismul și pasiunea pe care o împărtășim cu toții pentru muzică. Ne leagă nenumărate amintiri din zeci și sute de concerte”, mărturisește Alexandru Tomescu în prezentarea albumului.

Albumul Alexandru Tomescu – Concerto poate fi ascultat integral chiar de Ziua Radioului, duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 10.00, la postul Radio România Muzical, partener în realizarea acestui album.

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

http://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2626

Comunicat al Editurii Casa Radio

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.