„Decantări din 365 de zile. Poeme gogyohka” de Daniel Onaca

227
daniel onaca decantări

logo carte rubrica leviathan.roLa Editura Coresi Publishing House a apărut de curând volumul Decantări din 365 de zile. Poeme gogyohka purtând semnătura poetului, prozatorului, dramaturgului, traducătorului, cronicarului literar Daniel Onaca, ajuns la cel de-al 18-lea volum personal.

Născut în anul 1954 la Reșița, Daniel Onaca plecat din țară în 1986. În prezent locuiește în sudul Suediei, la Malmö. În țara de adopție a absolvit facultățile de Filologie (Litteraturvetenskap), Biblioteconomie și Lingvistică (Språkvetenskap) în cadrul Universității din Lund. A debutat în volum, în anul 2016. 16 din cele 18 volume au fost publicate în România și două în Suedia. Este prezent în patru antologii colective de poezii și texte de proză. Scrie poezii și poeme haiku, povestiri, basme și povești pentru copii, eseuri și cronici literare. A publicat cronici literare, eseuri, traduceri în diverse reviste literare din București, Reșița, Timișoara, Constanța, Iași (Leviathan, Reflexe, Gazeta de Vest, Poezia, Albatros, Sintagme literare) precum și cronici plastice în diverse reviste culturale suedeze online.

În prefața volumului, Florin Grigoriu face o prezentare a scriitorilor de haiku care aparțin spațiului carpato-danubiano-pontic pentru a remarca fascinația pe care au exercitat-o de-a lungul timpului ,,aceste străfulgerări de imagine-gând ale lumii orientale”, aducând în prim- plan poemele lui Daniel Onaca, „diplomat al metaforei”, al comunicării cu natura într-un spațiu inefabil, în care cuvântul capătă valențe sonore. „Ca observaţie generală, există în aceste poeme multe teme îndrăgite pe care haiku-ul le evită: dragostea, politica, religia, moartea, narcisismul, cugetarea. Haiku-ul prezintă natura aşa cum este, tanka o însufleţeşte, iar poemele meditative – gogyohka – prezintă totul la modul constatativ, rece, indubitabil, de o frumuseţe, adâncime, înălţime austeră, aparte. Vârf de munte alb, adânc de tău, lac montan strălimpede şi profund albastru, creangă de brad verde legănat, cugetarea fiind o răşină curgând ca o lacrimă pe trunchiul vieţii. Dacă haiku-urile vizează să atingă inefabilul, sobrietatea, starea de zen, aceste Decantări sunt sistematic umplute cu mierea gândului. Poemele toate sunt pasări zburând. Fie ca zborul poemelor d-lui Daniel Onaca să fie o bucurie, o încântare pentru toţi cititorii, ascultătorii poemelor, stăpânii acestei cărţi.”

Pentru cititorul  care n-a avut ocazia să pătrundă în tainele poeziei nipone, reamintim că  gogyohka, „poezia de cinci linii”, a fost creată de Enta Kusakabe în Japonia și spre deosebire de predecesorii ei – haiku și tanka – nu are un model fix de silabe. Liniile pot fi independente una de alta sau, împreună, fac o singură poveste, cum dorește autorul. 

Daniel Onaca recrează o lume, decantând-o din 365 de zile, îmbogățind astfel misterioasa lume a poemelor gogyohka: „Pe masa poetului,/ chiar și verbele/ lipsite/ de importanță/ dobândesc noblețe” (143).

Vezi: Daniel Onaca în revista culturală Leviathan, nr. 2 (7), aprilie–iunie 2020 și nr. 3 (8), iulie–septembrie 2020.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.