”Dimitrie Cantemir – domnul Moldovei cu spirit de enciclopedist” de Daniela Șontică

914

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roDimitrie Cantemir (26 decembrie 1673, Silișteni, Fălciu – 21 august 1723, Dmitrovka, Rusia), domn al Moldovei (1693 şi 1710 – 1711), a fost cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor român. Preocupările sale atât de diverse, cunoştinţele sale vaste şi talentul în multe ramuri ale culturii şi ştiinţei ne uimesc și astăzi. Cantemir cunoştea mai multe limbi străine: turcă, arabă, persană, neo-greacă, italiană, rusă, franceză, greacă veche, latină, paleo-slavă. A scris studii și lucrări de mare întindere și de profunzime în mai multe domenii: filosofie, teologie, istorie, geografie, etnografie, dar şi literatură. Educat mai întâi la Academia Domnească din Iaşi, apoi la Academia patriarhală de la Constantinopol, Dimitrie Cantemir a fost cel mai de seamă reprezentant al umanismului, cu mare afinitate în Renaștere.

Nevoit să se exileze în Rusia, în urma înfrângerii de la Stănileşti din 1711, în confruntarea ruso-otomană, la care el a ajutat cu oaste moldavă trupele țarului Petru I, Cantemir a devenit consilierul personal al lui Petru I și a continuat până la sfârşitul vieţii să-şi desăvârşească activitatea științifică, ţarul oferindu-i un domeniu feudal lângă Harkov, împreună cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei.

”Istoria ieroglifică”, manuscrisul original, foaia de titlu
”Istoria ieroglifică”, manuscrisul original, foaia de titlu

Dimitrie Cantemir a contribuit la cartografierea Rusiei, realizând o bogată colecție de hărți scrise în latină, care se află azi în arhiva cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg. Ca membru al Academiei din Berlin, a corespondat cu filosoful Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. Este autorul primelor lucrări filosofice românești, cea mai cunoscută fiind ”Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea sau Giudețul sufletului cu trupul”, care a fost scrisă în română și tipărită la Iași. Întâlnim în lucrare disputele medievale despre timp, suflet, natură și conștiință. A scris, de asemenea, un roman politic-social, de factură alegorică: ”Istoria ieroglifică”, în care satirizează lupta boierilor din Țările Române pentru domnie. În limba latină, a scris tratatul ”Istoria creșterii și descreșterii Curții Otomane”. În ”Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”, scris în latină și în română, arată istoria românilor de la origini până la descălecare. Susține ideea lui Miron Costin, potrivit căreia dialectele românești au toate origine latină. Pentru această carte a consultat peste 150 de izvoare române și străine în limbile latină, greacă, polonă și rusă.

Desigur, cea mai cunoscută operă a lui este ”Descriptio Moldaviae” („Descrierea Moldovei”), o carte scrisă în latină, datând din vremea exilului în Rusia, lucrare redactată la cererea Academiei din Berlin. Dincolo de faptul că a fost și compozitor, a scris lucrări de muzicologie, în care a aprofundat o comparație între muzica laică și cea religioasă, punând în discuție importanța muzicii ortodoxe bizantine. Turcii îl consideră fondatorul istoriei muzicii otomane.

Petru cel Mare
Petru cel Mare

A murit în refugiul rusesc, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent, în 1723 și a fost înmormântat în Rusia. Grație lui Nicolae Iorga, din 1935, osemintele lui se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iași. Pe lespedea mormântului său, istoricul a scris: ”Aici, întors din lunga și prea greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, odihnește Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei”.

”Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, dramatizare de Valeriu Sîrbu, regia artistică: Cristian Munteanu, 1973 – fragment

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.