Direcţia Princiară a Căilor Ferate din România, prima formă de administraţie feroviară de stat sub emblema „CFR”

174
Calea ferată Câmpina–Telega
Calea ferată Câmpina–Telega

fila de calendar rubrica leviathan.roPe 23 aprilie se împlinesc 140 de ani (1880) de la înfiinţarea Direcţiei Princiare a Căilor Ferate din România, prima formă de administraţie feroviară de stat sub emblema „CFR”. Primul conducător al Direcţiei Princiare CFR, înfiinţată prin Decretul 1248/1880 a fost colonelul Ştefan Fălcoianu care a activat în această funcție până la data de 15 aprilie 1883, notează Asociația Inginerilor Feroviari din România.

Principele României, Carol I şi I. C. Brătianu, ca ministru secretar de stat la lucrări publice, au semnat decretul nr. 1848 publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România.

Ștefan Fălcoianu (n. 6/18 iunie 1835, București–d. 22 ianuarie/4 februarie 1905, București) a fost general, matematician, istoric și politician român. Era membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

Cu puțin timp înainte, în luna ianuarie a aceluiași an, Parlamentul României votase pentru transferul liniei Vârciorova–Roman din administrarea privată a consorțiului Strousberg la administrarea națională, Guvernul formând instituția Căilor Ferate Române.

Surse: Club Feroviar, Centrul de Documentare „Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.