”Dor de Eminescu”, spectacol de poezie, teatru și muzică (13 ianuarie 2018, Lisabona)

647
ziua culturii romane lisabona Sursa foto ICR Lisabona
Sursa foto: ICR Lisabona

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Muzeul Național de Arheologie organizează recitalul ”Dor de Eminescu”, în interpretarea actorului Ion Caramitru și a clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 ianuarie 2018, la ora 19.00, în ”Salonul Nobil” al Muzeului Național de Arheologie din Lisabona și face parte din seria Anotimpul românesc”, pe care ICR Lisabona și instituția mai sus citată o promovează până la finele lunii aprilie 2018. Recitalul pornește de la manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu și propune un dialog inedit în care cuvântul rostit se completează cu intermezzo-uri din muzica clasică şi contemporană. Spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din București în anul 2012 și a fost prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.

Evenimentul va avea o durată de aproximativ o oră și va fi prezentat în limba română. Intrarea este liberă, pe baza confirmării prezenței până la data de 11 ianuarie 2018, la adresa de e-mail: icrl.geral@mail.ptprime.pt.

”Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română”, a declarat Ion Caramitru cu ocazia premierei.

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru […] este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”. – Aurelian-Octav Popa.

Muzeul Național de Arheologie din Lisabona ocupă una dintre aripile Mănăstirii Jerónimos, monument construit în primii ani ai secolului XVI de regele Dom Manuel I al Portugaliei și aflat pe lista UNESCO. Monumentul este vizitat de peste un milion de turiști anual, aflându-se într-unul dintre focarele culturale și turistice ale Lisabonei, Praça do Imperio, din cartierul Belém.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.