Dunărea şi „Nino Nino”

209
nino nino dunare

logo zambetul uneste articoleLa sugestia unuia dintre părinţii copiilor din grupul „Nino Nino”, mai exact a mamei celor doi fraţi, Bogdan Dumitru  şi Alex Borbely, am fost de acord tot grupul, atât copii cât și părinți, să călătorim sâmbătă, 30 iulie 2022, pe Dunăre, cu nava „Lacu Sărat”, navă care, prin iniţiativa Primăriei Brăila, organizează 2-3 curse zilnic de câte o oră, pe Dunăre.logo bibl jud braila

„Super!”,au strigat copiii, vineri, 29 iulie 2022, la întâlnirea periodică de la Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati” Brăila, instituţie culturală cu care Asociaţia Culturală Leviathan colaborează  în desfăşurarea proiectului „Zâmbetul uneşte”. Cu această ocazie s-au mai filmat câteva cadre din scenariul pregătit pentru ediţia a treia de ştiri „Nino Nino şi Brăila”, ediție planificată să dureze cel puţin o oră, dar n-ai să vezi.

La rubrica „Publicitate” în care cele două surori, Alma şi Nira Guedenon, trebuia să interpreteze o parodie după o reclamă cunoscută românilor de la posturile tv., au ales să se joace. Orice mişcare, orice replică erau motive de zbenguială. Alma, cel puţin, se prăpădea de râs.

Aşa că Lică Barbu şi Diana Răducan, verişoara Dariei State, care ne ajută cu filmări şi cu fotografii, s-au amuzat la scena cu cele două surori şi cu răbdare au filmat bucăţică cu bucăţică o secvenţă care în mod normal durează aproape un minut.

După o oră şi ceva de „răbdare”, tot grupul a plecat pe teren să filmeze alte cadre cu transportul în comun din Brăila. Cu mici poticneli, totul a ieşit bine şi după savurarea unor îngheţate la cornet s-a discutat despre întâlnirea de a doua zi.

În fine! A doua zi, şase copii şi opt adulţi s-au întâlnit la debarcaderul unde era acostată nava „Lacu Sărat”.

La ora 11.00 copiii au urcat pe navă, la babord, s-au aşezat pe scaune special amenajate pentru călători, aproape de pupa navei. Parâmele au fost desprinse de debarcader, iar motoarele navei duduiau bucuroase că aveau ca oaspete grupul „Nino Nino”.

Nava a virat uşor spre aval, luând cap-compas pe lângă malul drept, localitatea Smârdan situată în apropierea podului de peste Dunăre aflat în construcţie, acolo unde nava avea să întoarcă.

Până acolo, Lică Barbu i-a luat la întrebări pe copii despre ce-i acolo, de unde izvorăşte Dunărea, ce sunt pescăruşii, unde-i Insula Mare a Brăilei. El întreba, el răspundea, subliniind că într-o călătorie este important să observi totul, să cunoşti.

Copiii au devenit curioşi şi i-au pus mai multe întrebări „ghidului” lor. Şi aşa au aflat din ce este compusă o navă fluvială. Aşa au aflat ce este cu podul de peste Dunăre şi multe altele.

La final s-a ajuns la concluzia că a fost minunată această mică excursie! Recreativă şi plină de noutăţi.

Dunărea sălta în valuri prietenia copiilor, ducând spre alte lumi chiotul şi zâmbetul lor, aşa cum o face de mii de ani.

Un pescăruş a prins în zbor numele grupului şi după ce copiii au coborât la mal, striga razant cu Dunărea „Nino-Nino, Nino-Nino!”

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.