Știri: Biblioteca Naţională a României va fi închisă pentru public în perioada 1–15 august 2022

42
biblioteca nationala a romaniei (1)

Biblioteca Națională a României va fi închisă pentru public, în perioada 115 august 2022, inclusiv spațiile libere pentru lectură.

Se va menține deschisă pentru depunerea documentelor cu titlu de depozit legal, în programul luni–joi: 9.00–15.00 și vineri: 9.00–13.00, cu excepția zilei de luni, 15 august 2022, sărbătoare națională, când va fi închis.

Începând de marți, 16 august 2022, Biblioteca Națională a României își va relua programul normal de funcționare.

Biblioteca Naţională a României recomandă, în continuare, accesarea resurselor online, disponibile în biblioteca digitală și Catalogul on-line.

Biblioteca Naţională a României

Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti. Aceasta şi-a deschis colecţiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1.000 de volume de carte franţuzească. După Unirea din 1859, a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România. Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.