„E povestea mea”, albumul muzical al Ioanei Sandu, lansat la Boemul Neptun

1224
Ioana Sandu
Ioana Sandu

Boemul Neptun, o pensiune aflată într-un ochi de pădure de lângă Marea Neagră (între gara Neptun şi şoseaua Constanţa–Mangalia), a fost, în seara de 7 august 2021, locul în care s-au întâlnit în chip armonios cântecul cu poezia, pictura, fotografia, voluntariatul, biografia-model, jurnalismul, atletismul pentru cauze caritible şi moda.

Ioana Sandu a lansat albumul muzical E povestea mea/Istoria mou, amartia mou (Casa de discuri „Eurostar”) şi a invitat să-i fie alături câţiva prieteni: Carmina Căpitanu, Victoria Duţu, Monica Radu, Daniela Şontică, Rodica Nicoleta Şerban, Ana Maria Halalai, Lili Sumănaru, Mihai Preda. Artista a interpretat piese de pe noul album, dar şi altele mai vechi, spre încântarea publicului. Participanţii la seara artistică au fost cuceriţi încă o dată de prezenţa ei scenică elegantă, dar mai ales de vocea puternică şi caldă în acelaşi timp, păstrându-şi distincţia, deşi unele inflexiuni trimit cu gândul la inegalabila Maria Tănase şi la Nana Mouskouri. Artista a cântat în limbile greacă, engleză, franceză şi română. Majoritatea cântecelor interpretate sunt compuse de Francisc Reiter, soţul cântăreţei, care i-a încredinţat până acum peste 120 de piese. Ioana Sandu a debutat discografic în 2010, cu  albumul Despărţirile, inregistrat la Casa de discuri „Electrecord” (EDC 964), album care a constituit şi pentru Francisc Reiter tot debut. Ioana Sandu a participat la mai multe emisiuni muzicale de radio şi televiziune, fiind adesea invitată să cânte şi la evenimente private. În viaţa de zi cu zi este profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Traian” din Bucureşti.

Recitalul din 7 august s-a întrepătruns cu momente din alte domenii, artista dorind să construiască o poveste aparte şi din lansarea noului său album. A adus în „povestea” sa voci diferite, menite să construiască împreună un întreg care defineşte spiritul locului.

Monica Radu a fost rugată să povestească pe scurt despre noua sa pasiune de a trage cu arcul la concursuri paralimpice. N-ar fi nimic neobişnuit într-o astfel de pasiune, dar, de la vârsta de 22 de ani (acum are 46), Monica se deplasează cu scaunul cu rotile ca urmare a unui accident rutier. A produs o mare emoţie povestea vieţii ei spusă pe scurt: Era studentă în ultimul an la Facultatea de Litere din București când un accident de mașină i-a fracturat coloana vertebrală. Dar a continuat să rămână un om credincios, optimist şi luptător. A născut trei copii –   Petru, Ioan şi Ilinca –, este angajata unei bănci, a mai făcut o facultate între timp şi este înscrisă la un doctorat în economie. A publicat cartea autobiografică Dantele interioare.

În povestea de la malul mării a fost prezentă şi pictoriţa Victoria Duţu, a cărei expoziţie cu picturi inspirate din lumea marină, intitulată Dansul mării, a fost vernisată şi a rămas deschisă până pe 11 august. Artista este, de asemenea, autoarea mai multor cărţi de poezie şi proză, de profesie fiind profesoară de matematică la Liceul Teoretic „Traian” din Bucureşti.

Câteva melodii de muzică uşoară au fost interpretate de Rodica Şerban, compoziţiile fiind ale sale, la fel şi versurile. Artista este în acelaşi timp  realizatoarea emisiunii „Cântec, tradiţii şi poveşti” la Antena 3 Constanța, redactor la Radio Doina, precum şi managerul unei agenţii turistice.

Prezentatoarea serii a fost Carmina Căpitanu, o maratonistă convinsă, care aleargă la competiţii dedicând cursele sale unor cauze caritabile. După ce a lucrat douăzeci de ani de domeniu hotelier, a participat la „Maratonul Nisipului” şi a urcat pe podium. De atunci, Carmina se antrenează aproape zilnic de la cinci dimineața, alergând cam 10 km. Aleargă în scopuri caritabile: pentru copiii bolnavi de cancer, pentru Spitalul Județean Constanța, pentru Centrul de Autism „Marea Neagră”. A înotat pentru Swimathon în scop umanitar și a devenit Ambasador al copiilor cu autism din Asociația Autism Voice (București). Via Pontica (Maraton Transfrontalier), Băneasa Forest Run, Salomon Cappadocia Ultra-Trail, Transgrancanaria, Athens Marathon, Razgrad Marathon sunt alte concursuri la care a participat. Realizează emisiunea „Fără limite” de la Litoral TV, unde este şi director comercial.

Lili Sumănaru a făcut fotografii superbe la lansare, dar a fost invitată pentru ca invitaţii să se inspire şi din biografia ei: artist vizual, fotograf şi handmade, organizatoare de tabere şi cursuri prin care ajută copiii şi adulţii să-şi descopere creativitatea. Practică atletismul pentru a sprijini asociaţiile care susţin tratamentele copiilor cu autism.

Ana Maria Halalai, al doilea artist fotograf al evenimentului, are un portofoliu impresionant, „de scenă mare”, întrucât a imortalizat mari artiști ai României. A colaborat cu „Familia Favorit” (Centrul Național Media), „Drag de România mea”(TVR 2), „Gramofon” (Național FM). Meseria de bază a Anei este aceea de traducător autorizat engleză-română-spaniolă. Pentru Editura Litera, Ana Maria Halalai a tradus volumele: Femeia cu chimono alb de Ana Johns și Gemenele de Elin Hilderbrand.

Sunetistul manifestării, Mihai Preda, a contribuit şi el la reuşita evenimentului. Gazdele primitoare şi iubitoare de artă au fost reprezentantele pensiunii Boemul Neptun, Aida Ciortan şi Mădălina Ibram. O parte dintre rochiile purtate de invitatele „poveştii” au fost creaţii marca Blizzard Fashion.

Pensiunea Boemul Neptun ar fi greşit considerată doar un loc de cazare la mare (50 de camere, în patru corpuri de clădire). Aici se desfăşoară adesea spectacole de teatru, concerte de muzică folk, lansări de carte, recitaluri de pian, prezentări de modă, expoziţii de pictură. Toate acestea par să fie în continuare atrase de spiritul poetei Clara Mărgineanu, care era îndrăgostită de acest loc, un colţ de grădină purtând numele regretatei scriitoare. Pensiunea din pădurea Comorova exprimă un paradox: oferă linişte, relaxare, timp de încântare, dar şi spaţii pentru copii, la o distanţă numai bună pentru a nu fi în mijlocul vacarmului de pe litoral şi suficient de aproape de plajă, cu condiţia să te deplasezi cu o maşină.

Ca un fapt divers, dar nu întâmplător, la 7 august 2019, Clara Mărgineanu scria poezia care defineşte cel mai bine locul descris în rândurile anterioare:

Boemul Neptun

Fiți bineveniți în povestea frumoasă,
În care te-aduce doar gândul cel bun,
Natura, splendoarea, un fel de „acasă”,
Minunea, iubirea, „Boemul Neptun”. 

E altfel, e totul, e fără pereche
E tihnă, lumină, și totul e bine,
Când îngerii buni îți șoptesc în ureche
„Boemul Neptun” e o parte din tine! 

Spre soare, spre cer, se deschid azi ferestre,
Cu prieteni zâmbind și-o vacanță solară,
Acum și mereu scrie tu o poveste,
„Boemul Neptun” e minunea de-o vară. 

A consemnat Daniela Șontică

Fotografii: Ana Maria Halalai, Lili Sumănaru

 

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.