Exil și însingurare: Ovidiu – România – Identitate europeană – Patria cuvântului, cu ocazia comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului

926
ovidiu 2000 de ani berlin

Astăzi, miercuri, 13 septembrie 2017, ora 16.00 (ora locală) la Ambasada României de la Berlin (Dorotheenstrasse 62 – 66, 10117) a inceput comemorarea a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, în exil, la Tomis, la țărmul Mării Negre, actualmente Constanța. Versurile lui Ovidiu deplâng exilul și înstrăinarea. ”Epistulae ex Ponto” și ”Tristia” invocă în permanență întoarcerea și patria. În același timp dezvăluie, ca și ”Metamorfozele”, că nu există refugiu decât în ”patria cuvântului”.

Într-o dezbatere cu participarea scriitorului ungar György Dalos, cu istoricii Peter Steinbach și Michael Wolffsohn, precum și cu Ingeborg Fialová-Fürst din Cehia, vor fi puse în discuție noțiunile ”Demos – Europa – Exil”, moderator fiind juristul și poetul german Matthias Buth. Pianistul și violonistul Kolja Lessing (Stuttgart) va prezenta în continuare creații ale unor compozitori odinioară persecutați, precum Franz Schreker, Bertold Goldschmidt, Sergin Natra și Leon Klepper.

Program:

Ora 16.00 Rumänien-Metamorphosen im Europa der Gegenwart
Emil Hurezeanu, Berlin
Ora 16.15 Uhr Ovid-Vergil-Cicero – Dichtung rettet
Wolfgang Schuller, Konstanz
Ora 16.45 Abschied von den Nationen?
Michael Wolffsohn, München
Ora 17.15 Böhmen-Mähren-Zuflucht
Ingeborg Fialová-Fürst, Olmütz
Ora 17.45 Pauză cafea
Ora 18.00 Ausgesetzt auf den Bergen des Herzens – Literatur als Exil
Rüdiger Görner, Londra
Ora 18.30 Uhr Podiumsgespräch „Demos – Europa -Exil”
György Dalos, Ingeborg Fialová-Fürst, Peter Steinbach, Rolf Hosfeld
Moderator: Matthias Buth, Legati
Ora 20.00 MusikExil – Kompositionen aus Deutschland und Rumänien
Kolja Lessing, pian

Lucrări de Franz Schreker (1878–1934), Zwei Opernszenen, transcriere pentru pian de Ignaz Strasfogel:
Wiegenlied der Els (din: Der Schatzgräber)
Ah, welche Nacht (din: Die Gezeichneten)
Berthold Goldschmidt (1903–1996), Capriccio op. 11 (1927)
Sergiu Natra (născut 1924), Sonatina für Klavier (1964/87)
Leon Klepper (1900–1991), Deux danses pour piano (1933)

Ora 20.40 Ovid Recepţia Ambasadorului

Michael Wolffsohn (născut în 1947 la Tel Aviv), este istoric și publicist german, de origine evreiască. Wolffssohn a studiat istorie, științe politice și economie politică la Universitatea Liberă din Berlin, Universitatea Tel Aviv și la Columbia University. Între 1981 și 2012 a predat la Academia Militară din Munchen ca profesor pentru istorie contemporană, unde a înființat și Centrul de cercetări în istorie contemporană germano-iudaică. Este autorul a peste 16 cărți și a numeroase articole publicate în Die Welt și Tagesspiegel.

Matthias Buth (născut în 1951), este jurist, poet și publicist german. După studii de drept la Universitatea din Köln, a lucrat ca referent și ulterior consilier cultural în ministerul federal de interne. Din 1998 a fost director în cadrul Însărcinatului Federal pentru Cultură și Media și consilier în cadrul cancelariei federale. Poeziile sale au fost traduse în arabă, polonă, română, engleză, franceză și cehă. Este laureat al Premiului pentru literatură al landului Renania de Nord-Westfalia și al bursei Amsterdam al Senatului din Berlin.

Prof. Dr. Ingeborg Fialová-Fürst a absolvit studii de master în germanistică și cultură boemiană la Universitatea Palacky din Olmütz. Cunoscută pentru atitudinea sa împotriva regimului comunist, i-a fost refuzat studiul doctoral în Republica Cehă. În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, lucrând Universitățile Saarland și Klagenfurt.

Prof. Dr. Rüdiger Görner (născut în 1957) este fondatorul Centrului pentru Relații culturale britanice-germane. Din 1999 până în 2004 a fost director al Institute of Germanic Studies din cadrul Universității Londra, unde a înființat, în 2002, Centrul Ingeborg Bachmann pentru Literatură Austriacă. A predat la Universitățile Mainz, Hanovra, Heidelberg, Viena și Salzburg. Görner este membru corespondent al Academiei Germane pentru Limbă și Poezie.

Prof. Kolja Lessing, născut în 1961 la Karlsruhe este pianist, violonist și compozitor. A studiat la Basel, apoi a predat la Universitatea de Muzică din Würzburg. Din 2000 predă la Universitatea pentru Muzică și Artă din Stuttgart. Lessing se dedică foarte mult muzicii din secolul 20, în special perioadei național-socialiste și artiștilor persecutați din această perioadă, Franz Schreker și Ignace Strasfogel.

Prof. Dr. Wolfgang Schuller (născut în 1955 la Berlin) este istoric german specializat în civilizație antică. A studiat dreptul la Heidelberg, Lausanne și Hamburg, apoi a lucrat ca asistent la facultatea de drept din Hamburg, timp în care a început studii de istorie antică și egiptologie. Din 1976 până în 2004 a predat istoria antică la Universitatea Konstanz.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.