Expoziția „George Enescu pe continentul american” – articol de Madeleine Karacașian

137
expozitie enescu in sua (1)

logo rubrica musica leviathan.roÎn marele hol al Cazinoului din Sinaia, cu prilejul zilei de 19 august, data la care s-a născut George Enescu cu 163 de ani în urmă, a fost prezentată o foarte interesantă și instructivă expoziție dedicată marelui nostru muzician, organizată cu mare atenție de către specialiști ai Muzeului Național „George Enescu” din Capitală.

Melomanii  din eleganta  stațiune montană, de care se leagă atâtea amintiri privind prezența lui George Enescu, în seara de 19 august 2024, au avut bucuria și plăcerea de a audia un excepțional program cu piese camerale din repertoriul universal, în interpretarea renumitului nostru Cvartet „Arcadia” din Cluj, alcătuit din Ana Török (vioara I), Răzvan Dumitru (vioara II), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel), formație românească de frunte, cu numeroase premii și turnee internaționale.

Acest program a fost oferit în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu și muzica lumii”, la care participă cu precădere soliști și orchestre de tineret din România și străinătate.

Programul a început cu o mică bijuterie muzicală – Trio Aubade –, o serenadă, pe care George Enescu a dedicat-o familiei regale a României, de care a fost foarte apropiat compozitorul, violonistul, pianistul, dirijorul și profesorul român.

Programul a mai cuprins Cvartetul nr.2 în la minor, op. 13 de Felix Mendelssohn  și faimosul Cvartet nr. 14 în re minor, „Fata și moartea”, D 810 de Franz Schubert, tot programul constituind un minunat cadou oferit celor prezenți, într-o interpretare plină de precizie și pasiune! Un cadou încântător…

Revenind la expoziția din aceste zile, desfășurată sub semnul lui George Enescu, ne face plăcere să consemnăm că organizatorii au depus un efort remarcabil, pentru a ilustra tema aleasă cu maximă elocvență, care să acopere vizual prezența compozitorului român pe continentul american în perioada 1923–1950. Afișele, programele de sală, fotografiile, articolele și cronicile de presă reproduse au fost obținute, în afara colecțiilor Muzeului Național din București, de la cele mai mari orchestre, săli de concert, colecții și muzee americane, precum cele din New York, Philadelphia, Cleveland, Los Angeles, Fundația „George Enescu” din SUA, diverse personalități americane etc.

Toate acestea ilustrează prestigiul de care s-a bucurat George Enescu în spațiul american, ca exponent al unei generații de muzicieni de mare valoare, atrași de interesul celor care conduceau destinele vieții muzicale de peste ocean.

Fotografia lui George Enescu de pe coperta pliantului expoziției aparține lui Renato Toppo din arhiva digitală Shelby Whitelock and Leon Levy a Orchestrei Filarmonicii din New York.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.