Expoziția ”Remember to resist. Memoria genocidului romilor din România” (14 octombrie – 12 noiembrie 2019, București)

160
holocaust genocid romi

În perioada 14 octombrie – 12 noiembrie 2019, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) găzduiește expoziția Remember to resist. Memoria genocidului romilor din România, derulată de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit, în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – ”Elie Wiesel”. Vernisajul, ultimul eveniment din seria celor organizate cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România de anul acesta, va avea loc luni, 14 octombrie 2019, de la ora 12.00, la sediul SNSPA (Bd. Expoziției, nr. 30A), Sala Multifuncțională (parter). Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment, completând acest formular online: https://bit.ly/2VgVf7m

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au ucis câteva sute de mii de romi. Aceștia au fost privați de drepturile lor, deportați, gazați, împușcați uciși prin înfometare. Autoritățile române au deportat peste 25.000 de romi în Transnistria, zona dintre Nistru și Bug, ocupată de autoritățile române între anii 1941 – 1944, unde 11.000 de romi au murit. Deși au existat atât de multe victime, acest genocid este, astăzi, aproape uitat..

Expoziția documentează memoriile celor câțiva supraviețuitori și martori încă în viață ai acestor crime. Conceptul expozițional cuprinde informații istorice, imagini cu documente, memorii, dar și fotografii personale ale supraviețuitorilor. De asemenea, analizează modul în care atât autoritățile statelor implicate, cât și rudele supraviețuitorilor se raportează la acest trecut.

Expoziția face parte din proiectul Conservarea și promovarea memoriei genocidului romilor din Ucraina și România – program educațional pentru a doua și a treia generație 2019-2020, ce are ca principal obiectiv creșterea nivelului de informare și cunoaștere cu privire la Memoria Holocaustului și a deportării romilor din România.

Ne dorim ca acest proiect să fie o oportunitate de reflecție și sensibilizare cu privire la excluziunea romilor și combaterea antițigănismului din prezent. Comemorarea genocidului împotriva romilor poate servi urmașilor generației Holocaustului drept prilej pentru a-și aminti de propria răspundere pe care o au față de societate și pentru a-i sensibiliza în legătură cu orice formă de rasism și discriminare.

Programul vernisajului:

Între orele 11.30 – 12.00: Sosirea și înregistrarea participanților

Ora 12.00: Deschiderea evenimentului:

–  Remus Pricopie (Rector SNSPA)

–  Frank Brendle (Bildungswek für Friedensarbeit)

–  Alexandru Florian (Director INSHR-EW)

–  Ciprian Necula (Master Studii Rome – SNSPA)

–  Nicu Furtună (Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher)

–  Florica Crăciun (Supraviețuitoare a Deportării și Genocidului împotriva Romilor)

– Daniel Mihai, urmaș, supraviețuitor Holocaust (Generația a treia de supraviețuitori a   Genocidului Romilor)

–  Întrebările publicului

Moderatoare: Irina Ilisei (Președintă, Asociația Plural)

Ora 13.00: Vizitarea expoziției

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 octombrie – 12 noiembrie 2019 la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bd. Expoziției 30A, sector 1, București.

Proiect derulat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit, în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel” și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Coordonator Germania: Bildungswerk für Friedensarbeit

Organizatori România: Asociația Plural, în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – ”Elie Wiesel”

Partener Ucraina: Planet of Good People

Finanțare: Fundaţia ”Memorie, Responsabilitate şi Viitor”  (Germania)

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.