”Festivalul Internațional «George Enescu» 2019 – prezentare generală” de Costin Tuchilă

224
festivalul-international-george-enescu-2019

logo festival enescu 2019 site leviathan.roEdiția a XXIV-a a Festivalului Internațional ”George Enescu” se va desfășura în perioada 31 august–22 septembrie 2019 și are ca motto: ”Lumea în armonie”. Director de onoare al actualei ediții: Zubin Mehta. Director artistic: Vladimir Jurowski. Director executiv: Mihai Constantinescu, director ARTEXIM, organizatorul Festivalului. Statistic, această ediție va însemna 84 de concerte și recitaluri în cinci săli din București (Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă și, în premieră, Teatrul Excelsior), 2.500 de artiști internaționali, dirijori și soliști renumiți, 34 de artiști în premieră în România, peste 170 de ore de muzică de cea mai înaltă calitate, repertoriu divers care acoperă de la lucrări monumentale, compoziții de mare popularitate, până la recitaluri restrânse, muzică actuală și chiar prime audiții în seriile deja consacrate: ”Mari orchestre”, ”Recitaluri și orchestre camerale”, ”Concertele de la miezul nopții”, ”Enescu și contemporanii săi”, ”Muzica secolului XXI”, dar și în evenimente care reprezintă noutăți ale actualei ediții. Vor fi, de asemenea, 15 programe asociate.

Ca și în edițiile precedente, vom asculta zilnic la București mari orchestre ale lumii, orchestre, cum se spune, din top 10, cu câte două concerte: Berliner Philharmonic (care va deschide festivalul, sâmbătă, 31 august, ora 19.30, la Sala Palatului, cu Rapsodia română nr. 2 în Re major de George Enescu și Simfonia a IX-a în re minor de Beethoven, dirijor: Kirill Petrenko iar a doua seară, 1 septembrie: Concertul pentru vioară de Schönberg și Simfonia a V-a în mi minor de Ceaikovski), Concertgebouw Amsterdam (Poemul simfonic ”Don Quijote” de Richard Strauss și Simfonia a III-a în Mi bemol major, ”Eroica” de Beethoven, dirijor: Mariss Jansons, 21 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului și concertul de închidere a festivalului, 22 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului, dirijor: Tugan Sokhiev, în program: Variațiuni pe o temă de Haydn de Brahms, Uvertura de concert pe teme populare românești de Enescu, Simfonia I în sol minor, ”Visuri de iarnă” de Ceaikovski), London Symphony (2 și 3 septembrie, dirijor: Gianandrea Noseda, program Rimski-Korsakov, Prokofiev, Șostakovici în prima seară; Vox Maris de Enescu și lucrări de Iain Bell  – ”The Hidden Place”, ciclu de cântece pentru soprană și orchestră, Britten – Four Sea Interludes și Passacaglia din Peter Grimes, Richard Strauss – Scena finală din opera Capriccio), Staatskapelle Dresden (dirijor: Myung-Wun Chung, 8 și 9 septembrie), Orchestra Simfonică Academică de Stat ”Evgeny Svetlanov” din Rusia (dirijori: Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „Enescu”, în 11 septembrie și Gabriel Bebeșelea în 12 septembrie), Orchestra Filarmonică din St. Petersburg (dirijori: Yuri Temirkanov, 18 septembrie, Christian Badea, 19 septembrie) care se alătură extraordinarelor Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Națională a Franței (dirijori: Emmanuel Krivine și Ion Marin, 6 și 7 septembrie), Maggio Musicale Fiorentino (dirijor: Fabio Luisi, Recviem de Verdi în primul concert, 16 septembrie), Orchestra Filarmonicii din Oslo (dirijor: Vasily Petrenko, 13 și 14 septembrie) și unor ansambluri camerale foarte apreciate: Europa Galante, Orchestra of the Age of  Enlightenment, Kremerata Baltica, Cameristi della Scala, Accademia Bizantina, Orchestra Barocă din Freiburg și Zürcher Sing-Akademie, Camerata Salzburg, Orchestra de Cameră Mahler.

Dintre vedetele invitate în festival, amintim: sopranele Kristine Opolais, baritonul Sir Bryan Terfel, violoniștii David Grimal, Gidon Kremer și Maxim Vengherov (și ca dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Monte-Carlo), violoncelistul Gautier Capuçon, pianiștii Elisabeth Leonskaia și Gerhard Oppitz. Printre artiștii care se vor afla în premieră în România cu ocazia acestei ediții a Festivalului ”Enescu” se numără: actrița de Oscar Marion Cotillard, care o va interpreta pe legendara Jeanne d’Arc pe scena Ateneului Român, în oratoriul lui Arthur Honegger, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, soprana Diana Damrau, mezzsoprana Joyce DiDonato, dirjorii Kirill Petrenko și René Jacobs, tenorul Rolando Villazón și violonista Julia Fischer.

În seriile ”Muzica Secolului XXI” și Forumul Internațional al Compozitorilor, participarea este din ce în ce mai puternică, mari compozitori contemporani acceptând invitația la această ediție a Festivalului: de la Michael Nyman la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista și compozitoarea de origine rusă stabilită în America, Lera Auerbach.

Ediția din 2019 a Festivalului „Enescu”, în care sunt programate 32 de lucrări de George Enescu, include și o inițiativă deosebită, care, la rândul ei, constituie o notă distinctivă conferită festivalului de la București: șapte orașe și cinci țări  Germania, Belgia, Italia, Canada și Moldova vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Simfonia a III-a în Do major, op. 21 de George Enescu va fi interpretată la Florența și la Berlin, pe 8 și, respectiv, 22 septembrie de două orchestre-reper ale muzicii clasice internaționale: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino cu Fabio Luisi la pupitru și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Ambele interpretări ale simfoniei enesciene vor putea fi ascultate și pe scena Sălii Palatului de la București în datele de 17 septembrie (Orchestra și Corul Maggio Fiorentino) și 5 septembrie (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin). Cele Șapte cântece pe versuri de Clément Marot de George Enescu în versiunea Kristinei Opolais fac parte din programul Capelei de Stat din Dresda (dirijor Myung-Whun Chung (Dresda, 2 septembrie 2019), lucrarea fiind inclusă și în concertul de la București (9 septembrie, ora 20.00, Sala Palatului). La Toronto și Montréal sunt programate recitaluri camerale care cuprind și piese de George Enescu.logo oficial fest enescu

Concerte în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu” vor avea loc și în alte șapte orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău și Târgoviște.

Ediția din acest an propune premiere pe toate palierele. Una dintre acestea este ”Mozart Week in Residence”, o serie de spectacole, adusă de la Salzburg, care propune o incursiune inedită în opera lui Mozart, combinație de mijloace artistice moderne pentru a evidenția o dată în plus semnificațiile în contemporaneitate ale operei marelui compozitor. La București, în 18 septembrie (ora 18.00, Teatrul Excelsior) este programat spectacolul umoristic-muzical ”Les Sourds-Doués” (”Surzii talentați”)The Four Ties (Cele patru legături). A doua zi, în 19 septembrie, va putea fi urmărit în aceeași sală un recital inedit, ”Scrisori și muzică (Briefe & Musik) «Allerliebster Papa», Din corespondența dintre Leopold și Wolfgang Amadeus Mozart (1779 –1782)”. Tenorul mexican Rolando Villazón, noul director artistic al Festivalului ”Mozart Week” de la Salzburg, va susține și un recital în 10 septembrie (ora 17.00, Ateneul Român) cu lucrări, în mare parte, puțin cunoscute publicului din România (de Federico Mompou, Fernando Obradors, Silvestre Revueltas ș.a.).

Dintre vedetele invitate în festival, amintim: sopranele Diana Damrau și Kristine Opolais, mezzosoprana Joyce DiDonato, violoniștii David Grimal, Gidon Kremer și Maxim Vengherov, pianista Elisabeth Leonskaia.

Ediția care va începe sâmbătă 31 august programat nu mai puțin de 15 opere în concert, unele într-o formulă nouă, cu proiecții multimedia, experimentată în ediția din 2017. Trei dintre acestea vor fi prezentate în premieră: ”Die Frau Ohne Schatten” (”Femeia fără umbră”) de Richard Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin (4 septembrie, ora 19.30). Considerată de unii, după spusele compozitorului, cea mai importantă lucrare a lui Richard Strauss, la 100 de ani de la premiera absolută (10 octombrie 1919, Viena), ”Femeia fără umbră” va putea fi ascultată la București, dirijată de Vladimir Jurowski, cu o distribuție internațională și proiecții de Carmen Lidia Vidu, care a realizat în 2017 regia aceluiași tip de proiecții multimedia, live, pentru ”Oedipe” de George Enescu, ”Mathis der Mahler” de Hindemith și ”Damnațiunea lui Faust” de Berlioz. Pe un libret de Hugo von Hoffmansthal (după basmul ”Inimă de piatră” de Wilhelm Hauff și ”Convorbirile unor emigranți germani” de Goethe), opera lui Richard Strauss, complexă, de mare dificultate, cu 20 de personaje și o partitură orchestrală pentru 164 de instrumente (este una dintre cele mai complicate partituri ale lui Strauss, solicitând o suită parcă infinită de culori timbrale), puțin frecventată tocmai din cauza greutății de a o monta (necesitând multe efecte scenice și de-ar fi numai atât…) și de a o cânta, va fi fără îndoială un moment de vârf al Festivalului ”Enescu”. Vom mai asculta în premieră ”Moses und Aaron” de Schönberg, în versiunea Orchestrei și Corului Filarmonicii „George Enescu” (dirijor: Lothar Zagrosek, regizor multimedia: Nona Ciobanu, 20 septembrie, ora 19.30) și ”Peter Grimes” de Britten – prezentată de Orchestra Națională Radio (15 septembrie, ora 19.30, toate la Sala Palatului). În cadrul Festivalului ”Enescu”, sunt programate oratoriul Jeanne d’Arc au bucher (Ioana d’Arc pe rug) de Arthur Honegger (Orchestra Națională din Lille, dirijor: Alexandre Bloch, 19 septembrie, ora 16.30, Ateneul Român) și ”Castelul Prințului Barbă-Albastră de Béla Bartók în interpretarea Orchestrei Naționale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze (dirijor: Cristian Mandeal, regizor multimedia: Nona Ciobanu, 4 septembrie, ora 17.00, Ateneul Român). Filarmonica Regală din Liège va prezenta pe scena festivalului La Voix humaine, operă într-un act pentru soprană și orchestră (după piesa lui Jean Cocteau) de Francis Poulenc (14 septembrie, ora 16.30, Ateneul Român) iar Orchestra de Cameră din Basel – opera ”Don Giovanni” de Mozart (22 septembrie, ora 16.30, Ateneul Român). Tot la Ateneul Român, în seria „Concertele de la miezul nopții” de la ora 22.30: patru opere de Händel: Silla (Europa Galante, dirijor: Fabio Biondi, 5 septembrie), ”Arminio” (Orchestra Armonia Atena, dirijor: George Petrou, 14 septembrie), Aci, Galatea și Polifemo (LaBarocca, dirijor: Ruben Jais, 19 septembrie), Iulius Cezar în Egipt (versiune scurtă din anul 1725, fără Nireno și Curio) și Agrippina (Les Talents Lyriques, dirijor: Christophe Rousset, 20 și 21 septembrie); Ifigenia în Taurida și Orfeu și Euridice (versiunea vieneză) de Gluck (Orchestra of the Age of  Enlightenment, dirijor: Laurence Cummings, 6 și 7 septembrie), Giustino de Vivaldi (Accademia Bizantina, dirijor: Ottavio Dantone, 8 septembrie), Leonora (1805) de Beethoven (Orchestra Barocă din Freiburg, Zürcher Sing-Akademie, dirijor: René Jacobs, 13 septembrie).

Programele și manifestările asociate actualei ediții a festivalului reprezintă și ele noutăți, fiind totodată puncte de atracție. Amintesc doar câteva: Cinci scrisori semnate de George Enescu, prezentate în premieră, în rotonda Ateneului Român pe toată durata festivalului; ”Imaginile lui Enescu”, expoziție-concurs de arte plastice, care transpune în limbaj vizual operele lui George Enescu; ”Silent Simphonia”, proiect susținut de Raiffeisen Bank și Humanitas, care oferă audiții ale unor piese din Festivalul ”Enescu”, ediția 2017 în librării, spații de birouri și alte spații publice; concertul Teodorei Enache, ”From Classical to Jazz”: creații vocale în premieră inspirate de Rapsodiile române de George Enescu, Dansurile românești de Béla Bartók, Sonata lunii de Ludwig van Beethoven, Arie de J. S. Bach, Canon de Johann Pachelbel, 9 septembrie, ora 19.30, Sala Mare a Teatrului Național din București; filmul documentar ”Muzica rănilor de război” cu actorul Marius Manole, muzică interpretată de violonistul Sabin Penea; expoziția tematică Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, deschisă deja din 23 iulie 2019 (până în 30 martie 2020) la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, în care vizitatorii sunt invitați să participe la un exercițiu muzeal deosebit, menit să-i ajute să trăiască sincron nu mai puțin de trei veacuri de poveste experimentând, ascultând și cunoscând astfel sunetul și captarea lui în istorie. De la orchestra mecanică folosită încă din veacul al XVIII-lea, la pick-up-ul și magnetofonul părinților, adolescenți în anii 1970 sau 1980, până la device-urile de înaltă fidelitate ale viitorului, toate acestea pot fi văzute, atinse, cunoscute în două săli special amenajate la Palatul Suțu.

Și pentru că motto-ul ediției din acest an este ”Lumea în armonie”, ideal pe care, prin conceptul care îi stă la bază, Festivalul Internațional ”George Enescu” ni-l face tot mai apropiat, închei cu cuvintele lui George Enescu: ”Muzica este o putere spirituală în stare să lege toţi oamenii între ei.”

Programul complet pe site-ul Festivalului: www.festivalenescu.ro

Sursa foto: site-ul Festivalului Internațional ”George Enescu”.

leviathan partener media festivalul-international-george-enescu-2019

Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site vom publica detalii despre programul fiecărei zile a festivalului, despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Concertele Festivalului vor fi transmise în direct de Postul Patriarhei Române, Trinitas TV (https://www.trinitas.tv), broadcasterul oficial al celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional ”George Enescu”, Radio România Muzical și Radio România Cultural. Televiziunea Română are statut de partener media principal. 

De asemenea, ca și la edițiile precedente, concertele vor fi transmise în regim de live-streaming pe www.spectacular.ro, către care va conduce și un link de pe site-ul Festivalului: www.festivalenescu.ro.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.