Festivalul Internațional Grand Prix Nova #online 2020, ediția a VIII-a a adus sărbătoarea spectacolului sonor în spațiul virtual  

58

tnr-logoÎn perioada 1–30 iunie 2020, Radio România a organizat o ediție exclusiv online a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Vreme de o lună, festivalul a adus în casele ascultătorilor atmosfera sărbătorii festivaliere și s-a bucurat de o numeroasă audiență online. Pasionați de fascinanta lume a spectacolelor sonore, oameni din România și din întreaga lume au avut oportunitatea de a asculta on-line pe www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro 39 de producții selectate în cele trei secțiuni ale festivalului: Drama, Short Forms și Binaural.

Între 24 și 28 iunie participanții au avut oportunitatea să se întâlnească on-line cu membrii juriului pentru dezbaterile dedicate fiecărei secțiuni a competiției. Timp de cinci zile, înregistrarea discuțiilor transmisă pe Facebook a marcat un număr record de vizualizări, unele dezbateri fiind urmărite de mai mult de 6000 de persoane.

Marți, 30 iunie 2020, în transmisia live pe pagina de facebook Grand Prix Nova Romania, au fost anunțați câștigătorii ediției a VIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Câștigătorii GPN #online 2020 sunt:

RADIO DRAMA category

  1. The Ears Game

Author & Director: Jiří Adámek

Czech Radio, Czech Republic

  1. Holidays from Suicide

Authors & Directors: Birgit Kempker and Anatol Atonal

Swiss Radio and Television, Switzerland

  1. 101 FM

Director & Sound engineer: Mihnea Chelaru

Radio Romania

SHORT FORMS category

  1. The Painting – Director’s Cut

Autor, Director & Sound engineer: Neil Sandell

Canada

  1. Earthquake

Director: Dario Harjaček

HRT Radio, Croația

  1. People’s House

Director: Ilinca Stihi

Radio Romania

BINAURAL DRAMA category

  1. Silence

Director: Bettina Mittelstraß, Jascha Dormann

Idee und Klang Audio Design, Switzerland

  1. Letter to Irma

Directors & Sound engineers: Benoit Bories and Aurélien Caillaux

Le Labo Radio Télévision Suisse Espace 2, Switzerland

  1. Dreamways

Directors & Sound engineers: Martina Weber, Lena Löhr, Carina Pesch

GERÄUSCHKULISSE, Germany

Jury’s Special Prize

Zurab Kandelaki – for his unique and poetic language; for his enrichment of radio culture; for his many original productions and his great devotion to Radio Art.

Georgian Public Radio

                                                           Juriul

Importanţi specialişti din domeniu, membrii juriului au colaborat de la distanță, prin video-conferințe de evaluare și decizie. Juriul a fost format din cinci personalități ale creaţiei radiofonice internaţionale, producători de radio sau artiști ai spectacolului sonor multipremiați la nivel interrnațional. Preşedintele juriului, Bernard Clarke (artist, producător la RTÉ lyric fm Irlanda) a fost secondat de Soila Valkama (regizoare, dramaturg şi actriţă din Finlanda), Dimtriy Nicolaev (regizor rus, autor de spectacole sonore și ars acustica), Ulrich Bassenge (artist german independent, deținător a două trofee Grand Prix Nova în 2019 și 2016) și Attila Vizauer (regizor, redactor șef al redacției Teatrul Național Radiofonic). Împreună au decis palmaresul GPN #online 2020.

PremiileTeatrului Național Radiofonic

Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent ca gest de recunoaștere și apreciere a valorii artiștilor cu care colaborăm. Premiile anului 2020 sunt:

PENTRU DEBUT – „ILINCA TOMOROVEANU”

Nicoleta Lefter pentru rolul Onda din spectacolul Frumoasa adormită şi trezită de Alexandra Ares, regia artistică: Diana Mihailopol

CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE FEMININĂ

Gabriela Popescu pentru rolul Anastasia din spectacolele Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii și Anastasia Dicescu – Aria destinului de Magda Duţu şi Manuella Popescu, regia artistică: Petru Hadârcă

CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE MASCULINĂ

Ion Caramitru pentru rolul Hamlet din spectacolul Hamlet de William Shakespeare, regia artistică: Mihai Lungeanu

Anunțarea premiilor TNR a avut loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiţiei internaţionale Grand Prix Nova #online 2020, de marți, 30 iunie, pe platformele www.grandprixnova.ro și www.eteatru.ro și pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.