Aceasta e doar o poveste despre rotative și permutări, făcute pas cu pas, către prosperitatea patriei în zbor. În picaj, de fapt.
Știți întrebarea aceea clasică din sociologie, două capete gândesc mai bine decât unul singur? În aparenţă, este o interogaţie logică şi aplicată universal, ceea ce este şi adevărat, de cele mai multe ori. Uitați-vă la vremurile de azi, sunt mai mult de două capete care gândesc pentru țară. Și?
Dacă ne uităm, încă, spre lumea veselă în care trăim, la cei care au fost la putere (de la o vreme, la răcoare, dar bine ascunși prin Italia) până la cei care sunt la putere (peste o vreme, probabil tot la rece), putem oricând să demonstrăm că nu întotdeauna grupurile de oameni au capacitatea de a genera mai multe idei decât indivizii izolaţi.
Prin urmare, oamenilor politici prea-cunoscuți alegătorilor obosiți și plictisiți le expediem această sumară lecţie de sociologie aplicată, despre fenomenul gândirii de grup. Elevilor mei le povesteam, cândva, episodul din 17 aprilie 1961, atunci când americanii au invadat Cuba, în Golful Porcilor. Irving Janis, un sociolog american, a făcut un amplu studiu de caz asupra grupului de decizie condus atunci chiar de preşedintele Kennedy, care a coordonat acea operaţiune militară. În planul strategic s-a propus debarcarea celor 1 400 de cubanezi exilaţi, pregătiţi de CIA şi sprijiniţi de armată, care să agite lucrurile în provincia cubaneză şi să genereze o revoltă populară împotriva lui Fidel Castro. A fost un eşec de proporţii, cu 1 400 de cubanezi omorâţi sau capturaţi, ei şi toată tehnica lor militară. Sociologul american afirma că membrii grupului de decizie, cu Kennedy cu tot, au fost victime ale fenomenului de grup, adică un efect de grup caracterizat printr-o tendinţă puternică de căutare a acordului dintre membri şi care produce efecte distructive asupra percepţiei realităţii şi asupra eficienţiei mentale a membrilor grupului.
Pe scurt şi mai pe româneşte: fenomenul despre care vorbim înseamnă tendinţa membrilor de a se autocenzura şi de a evita atitudini critice şi personale şi este foarte potrivit pentru oamenii care ne conduc azi, pe drumul capitalist al prosperităţii, să le reamintim fenomenele care însoţesc acest efect de grup. Şi, spuneţi dumneavoastră, nu vi se par cunoscute, atunci când rămâneţi hipnotizaţi în faţa televizoarelor? Adică: iluzia că sunt invulnerabili, supraîncrederea, subaprecierea adversarilor, tendinţa exagerată de asumare a riscului, stereotipuri în aprecierea adversarilor. Curat şi, mai ales, autohton din plin…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.