Ghidul oficial privind alegerile europarlamentare organizate în străinătate – articol de Iulia Zorzoliu

8
vot diaspora

logo rubrica juridiceMinisterul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă au publicat recent un ghid pentru a veni în ajutorul românilor care vor să voteze în străinătate la alegerile europarlamentare din acest an, ce urmează a fi organizate pe data de 9 iunie. Astfel, ghidul aduce lămuriri legate de cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota și procedura de votare la secție.

Legislația în vigoare permite cetățenilor români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate să voteze la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Actele în baza cărora se poate vota la secțiile din străinătate sunt detaliate în cadrul ghidului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu, pașaportul simplu sau electronic ș.a.

Votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00 (ora locală), iar alegătorii care se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot la ora 22.00, vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

De asemenea, dacă alegătorul se regăseşte în tabelul AEP care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile europarlamentare din alt stat UE, el poate vota doar după ce semnează o declarație potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în altă țară UE.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.