Centenarul nașterii lui Charles Aznavour, Franța – Armenia

31
Moneda comemorativă, dedicată lui Charles Aznavour la Erevan
Moneda comemorativă, dedicată lui Charles Aznavour la Erevan

logo rubrica musica leviathan.roAducând un omagiu lui Charles Aznavour, Franței și Armeniei, președintele Emmanuel Macron a dat publicității câteva cuvinte emoționante. Pornind de la titlul uneia dintre cântecele celebre ale celui care deținea ordinul Legiunea de onoare a Franței și titlul de Erou Național al Armeniei, președinele francez a scris: „Hier encore, Charles Aznavour era cu noi, pentru a cânta durerile și visele noastre. Născut iată acum 100 de ani, o legendă a unui secol de tragedie și libertate. De acum înainte, în Franța, în Armenia, în întreaga lume, el este universal.”

La rândul său, Nikol Pachinian, primul ministru al Armeniei, a transmis către agenția Armenpess un lung și emoționant mesaj. Citim, printre altele, despre „unul dintre cei mai mari fii ai poporului armean. […] În Republica Armenia și cei care nu sunt amatori de muzică, îl cunosc pe Charles Aznavour ca pe o personalitate care și-a făcut loc în viața fiecăruia dintre noi. El este Erou Național al Armeniei, pentru inestimabilele servicii aduse Republicii Armenia, dar este și un Erou universal, care a unit omenirea în jurul artei sale, care este iubit în toate colțurile lumii. […]. A fi și a rămâne la orizontul artei mondiale, vreme de peste jumătate de veac, a fi așteptat pe toate marile scene, nu poate fi decât cel ce are ceva de spus lumii, iar Charles Aznavour l-a spus din plin și necondiționat și asta vorbește despre dragoste, înainte de orice.”

Centenarul acesta n-a trecut neobservat pentru cei de la Banca Centrală a Armeniei. Aceasta a emis, în ziua de 20 mai, o monedă comemorativă de aur, dedicată artistului sărbătorit în aceste zile. Această monedă s-a emis doar într-un tiraj de 500 de exemplare, cu o valoare nominală de 10.000 de Dram (moneda Armeniei).

Chiar în ziua aniversară, 22 mai, pe înserat, în jurul Chioșcului de pe Champs Elysées, situat între Avenue Edward Tuck și Allée Comandant Massoud, s-a strâns lume multă. Scopul? Inaugurarea „Grădinii Charles Aznavour 1924–2018 artist francez, Eroul Național al Armeniei”. Acestea sunt cuvintele de pe placa noii grădini.

Au fost de față Anne Hidalgo, primar al Parisului, Jeanne Hautesserre, primar al arondismentului 8, E.S. Hasmik Tolmajian, ambasadoare a Republicii Armenia la Paris și Nicolas Aznavour, fiul mezin al lui Charles. Toți patru au evocat cu căldură personalitatea celui sărbătorit, dar Nicolas a fost cel mai emoționat, cu minunatele sale amintiri despre un părinte extraordinar.

Amintesc că, în urmă cu câteva zile, s-a pus o placă și pe o casă de pe strada Navarin, căci o alta a fost dezvelită în 2021 pe casa de pe rue Monsieur-le-Prince, la nr. 6 (unde se născuse și copilărise viitoarea vedetă), nu departe de ceea ce a fost (din 1930 până în 2016) celebra Librairie Orientale, deținută de familia și urmașii lui Hrant Samuelian, alți supraviețuitori ai Genocidului Armean, asemenea părinților lui Charles Aznavour.

În aceste zile, atât la Erevan, cât și în câteva orașe din Franța au avut și mai au loc diverse concerte, vizionări de filme, expoziții etc. dedicate celui care rămâne mai nemuritor ca niciodată.

Madeleine Karacașian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.