„Globalizare sau planetarizare?” de Nicolae Lotreanu

121
globalizare nicolae lotreanu leviathan

logo al treilea ochiAstăzi pare necesară reexaminarea tuturor punctelor şi momentelor nodale ale gândirii şi existenţei umane, care, reinterpretate şi revalorificate din perspectiva vocaţiei universale a fiinţei umane, pot face posibilă ieşirea din gândirea obsesiv dihotomică produsă de istorie – o eră  în care conflictul şi fratricidul au fost consacrate ca acte primare ale existenţei omenirii: complementaritatea a eşuat în contrarietate, puterea a ajuns să guverneze toate zonele, inclusiv cele intime ale vieţii şi, astfel, omenirea este pe cale să devină autofagă, declanşând un proces, aparent ireversibil, de distrugere a umanităţii, care nu poate fi altceva decât o ascensiune de calităţi umane. Nimic nu a putut distruge omenirea, timp de milioane de ani, dar acum se îndreaptă singură spre sinucidere.

Acum avem nevoie de o schimbare de azimut. Mentalitatea născută în „muşuroiul” originar stăruie la izvoarele gândirii noastre. Este timpul să schimbăm perspectiva şi să ne îndreptăm auzul de la glasul sângelui la glasul universului şi să receptăm noi înţelesuri. Şi astfel vom afla că:

– Suntem încă prizonierii evidenţelor. Gândim prin schimbarea succesivă a paradigmelor şi, chiar dacă le lărgim continuu câmpul, nu am atins o amplitudine universală. Nimeni nu a spart toate evidenţele care ne-au încremenit gândirea în paradigme. Momentele în care ne eliberăm de câte o evidenţă (pământul e plat), înlocuim o paradigmă cu alta (pământul e rotund). Câmpurile cognitiv şi referenţial sunt divizate la nesfârşit şi astfel niciodată Ahile cel iute de picior nu va ajunge broasca ţestoasă, ca în aporia lui Zenon. Cucerirea planetei înseamnă şi cucerirea propriei noastre gândiri, adică a libertăţii. Nu putem fi liberi decât prin exersarea libertăţii în gândire, iar ieşirea din stadiul paradigmatic înseamnă deschiderea spre libertate deplină.

– Câmpul nostru mental este îmbucătăţit: aici este ştiinţa, dincolo credinţa, aici informaţie, dincolo isoterism sau ocultism, aici este raţiunea, dincolo intuiţia sau vocaţia etc., încât conştiinţa noastră este mereu în frământare şi derută;

– Căutăm cu fervoare dovezi, probe materiale până când uităm care este obiectul acestei căutări, vrem să pipăim ceea ce nu are consistenţă, negăm şi ultimele posibilităţi care dau sens propriei existenţe, ne specializăm profesiile, ne apărăm cu fervoare domeniile, comersăm fără să conversăm;

– Statele s-au relansat în noi strategii geopolitice (cele mai tipice „strategii de muşuroi”), vizând modificări teritoriale sau impunerea unor noi regimuri politice şi astfel conflictele, în loc să se amelioreze, s-au extins în zone altădată stabilizate;

– Subiectul, omul, izvorul societăţilor, cel care a inventat instituţiile şi le conferă sens, a devenit o simplă resursă a acestora, resursa umană fiind, în pixul experţilor, una dintre resursele dezvoltării sociale alături de altele.

– Acum cuvântul globalizare a devenit aproape o obsesie, atât pentru promotori, cât şi pentru critici. Dar omul nu trăiește pe un glob, ci pe o planetă. Globul este o noțiune geometrică, planeta, un obiect cosmic concret, care nu se supune deloc intențiilor sau rânduielilor noastre superficiale sau rutiniere. Globalizarea este vectorul voluntarist al unei dezvoltări în dezacord cu Natura şi Universul, în vreme ce planetarizarea este lucrarea omului asupra lui însuşi la noua scară care i se oferă. Globalizarea este sfârşitul istoriei, iar primul pas al planetarizării este deschiderea spre univers, spre era cosmică. Globalizarea este supunerea la comandamente izvorâte din „legi” economice şi financiare, mai mult sau mai puţin „legitime”, vizibile sau invizibile, planetarizarea impune, pentru om, chiar dacă pare paradoxal, necesitatea libertăţii.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.