Știri: Lansarea volumului ”Întoarcerea din iad” de Aly Steinmetz la Tel Aviv (23 martie 2017)

950
Aly Steinmetz - Intoarcerea din Iad

Joi, 23 martie 2017, la orele 18:00, la sediul Institutul Cultural Român de la Tel Aviv ( (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat) va avea loc lansarea în Israel a volumului “Întoarcerea din iad” de Aly Steinmetz, apărut în 2016 la Editura Limes. Evenimentul – realizat în colaborare cu Cercul Cultural din Haifa – va fi moderat de traducătorul manuscrisului, dr. Paul Farkaș și îi va aduce în fața spectatorilor pe scriitorul și dramaturgul Radu Țuculescu, pe poetul Vasile Muste și pe profesorul, cercetătorul și criticul literar Moshe Itzhaki.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Autorul acestor memorii are un ascuțit simț de discernământ, are ponderație și echilibru, precum și o inepuizabilă doză de generozitate și de omenie. Sever cu cei dezumanizați, cu brutele și cu servitorii umili ai puternicilor vremii, Aly are un suflet larg și generos, în care a încăput parcă toata bunătatea lumii. Cartea de față este un memento pentru generatiile actuale, un îndemn la iertare, dar și la neuitare.” – Ioan Aurel Pop

Jurnalul a fost scris în limba română ceea ce este de înțeles, într-o română nestilizată, într-un limbaj practic, autentic, descriptiv și colocvial. Aly era atât de încărcat de suferințele și de umilințele cauzate de horthysti încât nu mai dorea să comunice în limba maghiară, în limba celor care l-au umilit și pedepsit fără vreun motiv. Însă nimic nu este lăsat neclar, la voia întâmplării, sau scris dintr-un unghi de furie și mânie. Totul curge într-o manieră excepțională a narativului, foarte trist, dar desfășurând povestea exact cum s-a derulat, cu date, detalii exacte, povestiri adevărate atât istoric cât și documentar.” – Dr. Paul Farkaș

Alocuțiuni și prezentări:

  • Prezentarea în avanpremieră a noului său roman aflat în curs de apariție, “Măcelăria Kennedy”, precum și descrierea atmosferei și vieții cultural-literare contemporane de la Cluj-Napoca” – Radu Țuculescu
  • Tradiții cultural artistice românești din zona Maramureșului – Vasile Muste
  • Studiu critic despre Ana Blandiana – Moshe Itzhaki
  • Lansarea volumului  “Întoarcerea din iad” – un inedit jurnal de lagăr de muncă scris în 1946 și pierdut până în anul 2004 – dr. Paul Farkaș

Aly Steinmetz s-a născut într-o familie de evrei din Ardeal fiind, implicit, o “ființă umană cu dublă identitate“, după cum bine se definea el însuși. Printre marile sale întrebări s-au numărat “în ce măsură prietenii săi români îl consideră român“, în ce măsură este “acceptat de societatea românească drept cetățean român” sau în ce măsură i s-au “jalonat, drepturile și îndatoririle exact ca oricărui alt cetățean român neaoș“. Cartea sa este un jurnal de lagăr, încărcat de emoție și informație, un documentar viu al evenimentelor care s-au succedat pe teritoriul României din anii ’30 și până în anii ’80.

Vasile Muste este director al Casei municipale de Cultură din Sighetu Marmației, redactor şef al revistei „Marmația literară” și membru al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul carierei sale a apărut în antologii de poezie și a fost distins cu numeroase premii literare naționale. A reprezentat România la Festivalul Internațional de Poezie „Poetry without Borders” / „Poezia fără frontiere“, de la Olomouc, Cehia (2003).

Cărți publicate: “Înstelarea frigului” (Ed. Cybela, Baia Mare, 1997), “Constelația copilăriei” (Ed. Odeon, Bucureşti, 1998; ed. a II-a, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2009; ed. a III-a, Ed. eLiteratura, Bucureşti, 2013), “Carte de vizită” (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2003), “Coruieni” (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2006), “Proprietarul de distilerii” (Ed. Galaxia Gutenberg, Tg. Lăpuş, 2008), “Însingurarea îngerilor” (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2010), “Copilăria şi singurătatea” (Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010), “Copilăria, iubirea, singurătatea” (Ed. Tipo Moldova, Iaşi, 2011), “Cartea împăcării cu iarba” (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2011), “Lupta cu Molcuțu” (proză ultrascurtă, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2012; ed. a II-a, revăzută şi adăugită, 2014, la aceeaşi editură), “Sfântul izgonit din calendare” (Ed. eLiteratura, Bucureşti, 2013). Poeziile sale au fost traduse în limbile cehă (trad. Ladislav Cetcovsky) şi albaneză (trad. Baki Ymeri).

Radu Țuculescu este absolvent al Academiei de Muzică, secția vioară, dar cu o amplă literară începută în anul 1966, când a debutat cu poezie în revista Steaua. A colaborat, rând pe rând la Viața Studențească, Echinox, Napoca Universitară, Vatra și Tribuna. A realizat filme (reportaje) pentru televiziune în Belgia, Tunisia, Egipt, Spania, Portugalia, Austria. A beneficiat de mai multe burse de creație la Paris, Basel, Viena sau Berna. Romanele sale și opera sa dramatică au fost traduse în diferite limbi și puse în scenă în România și în străinătate.

Sub titlul O Transilvanie fără granițe în opera lui Radu Țuculescu, a susținut conferințe despre universul romanelor Povestirile mamei bătrîne (Ed. Cartea Românească), Stalin, cu sapa-nainte! (Ed. Cartea Românească) și Umbra penei de gâscă (Ed. Dacia) la Praga, Paris, Torino, Viena, Haifa. Romanul Stalin, con la zappa in spalla! (traducător Danilo De Salazar), a fost inclus în bibliografia studenților universității din Calabria, iar romanul Der Mikrowellenherd (ed. Milo, Viena, 2008, trad. Z. Diaconescu) a fost cotat de revista elvețiană “Orte” printre cele mai bune cărți străine ale anului publicate în spațiul german.

A primit numeroase premii pentru proză, teatru și traducere, printre care premiul Cartea anului pentru roman (1996, 2009), Premiul N. Steinhardt pentru roman, Premiul Radu Enescu, etc. În 2016, Radu Țuculescu a fost laureat cu Premiul Liviu Rebreanu pentru Proză al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, una dintre cele mai importante distincții din domeniul literar.  Premiul i-a fost acordat scriitorului român pentru romanul “Mierla neagră“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.