Știri: Premieră la Teatrul de Nord din Satu Mare: „Livada de vișini” după A.P. Cehov (19 mai 2024)

17

Duminică 19 mai 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului de Nord, Trupa „Mihai Raicu” prezintă premiera Livada de vișini după Anton Pavlovici Cehov, un spectacol care a adus împreună o echipă artistică din trei țări.

Spectacolul este construit în jurul ideii de memorie. Regizorul rus pornește de la conceptul de „amintire fantomă”, care, la fel ca și durerea fantomă, devine – artistic vorbind – atât de puternică, încât ceva care a existat în trecut pare că prinde din nou viață prin evocare. Povestea celebră a livezii de vișini din Rusia anilor 1900 este așadar un tablou despre familie, despre amintiri și  despre ceea ce pierdem sau câștigăm prin simpla noastră existență.

Traducerea și versiunea scenică a piesei este semnată de Raluca Rădulescu, specialist în teatru, realizatoarea emisiunii „Scena și ecranul” la Radio România Cultural și unul dintre cei mai importanți și energici traducători din limba rusă. A tradus cărți și piese de teatru, a făcut dramaturgie de spectacol, a organizat laboratoare de teatru. Pe lângă selecții și consiliere pentru festivalurile din țară, promovează teatrul românesc în lume, recomandând spectacole regizori și proiecte românești unor festivaluri internaționale.

Regizorul rus Nikita Betehtin a montat peste 30 de spectacole în teatre de prestigiu din Rusia, Estonia, Republica Moldova și România. Din cauza asumării poziției sale anti-război, a fost forțat să părăsească Rusia și să se mute în Germania. Din 2022 montează spectacole în Stuttgart iar din 2023 este colaborator al Deutsches Theater din Berlin. Cu Trupa „Mihai Raicu” s-a cunoscut în timpul Laboratorului teatral coordonat de regizorul Oleg Loevski, în 2018, unde a lucrat cu actorii noștri la „Prințesa de cartier”, spectacol jucat și apreciat și la București.

Special pentru această poveste frumoasă a lui Cehov, a revenit la Satu Mare îndrăgitul actor Corneliu Jipa, cunoscut publicului încă din perioada anilor 1982–1995, când a jucat la Satu Mare peste 40 roluri, a regizat cinci spectacole și a pus bazele festivalului „Teatru-Imagine” alături de regizorul Cristian Ioan.

Distribuția spectacolului este întregită de actorii: Alina Negrău, Raluca Mara, Roxana Fânață, Ciprian Vultur, Andrei Stan, Andrei Gîjulete, Tibor Székely, Carmen Frățilă, Cristian But, Anette Marka, Bianco Erdei și Rareș Vălean.

Scenografia și costumele sunt realizate de artiștii Aleksandr Mokhov și Maria Lukka. Asistență de scenografie Cristian Gătina. Video design Mihail Zaikanov. Asistență dramaturgie Codruța Cadar.

La această premieră este valabil abonamentul „Ștefan Mareș”. Spectacolul se mai joacă  joi 23 mai (abonament „Radu Sas”) și duminică 2 iunie (abonament „Vasile Savinescu”). Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106 | 0786538580. Bilete online: https://teatruldenord.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2201.

Livada de vișini după A. P. Cehov

Traducerea și versiunea scenică: Raluca Rădulescu

Regia: Nikita Betehtin

Scenografia și costumele: MO-LU

Asistență scenografie: Cristian Gătina

Video design: Mihail Zaikanov

Asistență dramaturgie: Codruța Cadar

Distribuția:

Firs – Corneliu Jipa

Ranevskaia Liubov Andreevna – Alina Negrău

Ania – Raluca Mara

Varia – Roxana Fânață

Gaev Leonid Andreevici – Ciprian Vultur

Lopahin Ermolai Alekseevici – Andrei Stan

Trofimov Piotr Sergheevici – Andrei Gîjulete

Simeonov-Pişcik Boris Borisovici – Tibor Székely

Charlotta Ivanovna – Carmen Frățilă

Epihodov Semion Panteleevici – Cristian But

Duniaşa – Anette Marka

Iaşa – Bianco Erdei

Un băiat – Rareș Vălean

Proiecții video: Tudor Dreve

Regia tehnică: Vlad Giurge

Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Gabriel Feleg
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan 

https://www.teatruldenord.ro/g/spectacol/1056/LIVADA-DE-VI%C8%98INI

https://www.facebook.com/teatrul.denord

https://www.youtube.com/@teatruldenordsatumare8080/videos

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.