„În pustietatea cuvintelor (14)” de Nicolae Lotreanu

62
nicolae lotreanu în pustietatea cuvintelor

logo al treilea ochi Când te naști, ești un animăluț sublim care bâjbâie, printre spaime și plăceri, spre a deveni om.

În adolescență, un strigăt răzbate prin furtunile firii: „Să fim realiști, să cerem imposibilul!”

La maturitate, animalul este dirijorul tuturor faptelor tale, iar omul – o iluzie.

La bătrânețe, unii dintre noi se mai întreabă, când și când: până la urmă, cine sunt?

A fi pragmatic înseamnă a fi competent pe termen scurt, „pentru moment”; dar asemenea competenţă are „momentele” numărate, pentru simplul fapt că modelul iniţial sărăceşte foarte repede, fiind fără anvergură teoretică. Cea mai bună practică este, până la urmă, tot o teorie bună…

A înţelege înseamnă, de fapt, a integra în mod inteligibil un fapt sau o idee într-o concepţie teoretică suficient de cuprinzătoare, astfel încât acest fapt sau această idee să-şi găsească un rol funcţional într-un tablou. Fără această înţelegere, omul îşi pierde până la urmă busola, sensul drumului pe care l-a ales, devenind astfel „incompetent” în propria lui viaţă.

Este o iluzie totală că poţi lupta împotriva unui sistem politic, din interiorul său. Participarea atrage complicităţi, iar acestea devin cu timpul din ce în ce mai apăsătoare, până când vei ceda şi vei deveni un îndârjit apărător al sistemului pe care ai fi vrut să-l combaţi. E ca şi când ai plonja într-o groapă cu şerpi: ori stai nemişcat, ori vei fi, mai devreme sau mai târziu, înveninat.

Libertatea are un preţ pe care cei mai mulţi oameni nu vor, sau nu pot, să-l plătească.

Toţi mediocrii nu fac decât un singur lucru: folosesc orice ocazie pentru a avansa în carieră, iar fiecare pas este înconjurat de adevărate redute, în aşa fel încât nimeni să nu-l poată periclita. Unii, din nenorocire, au ajuns astăzi atât de sus încât au înceţoşat cărările tuturor.

Omenirea are oricând la dispoziţie mai multe genii decât s-ar crede. (De fapt, eu cred, de mult, în ipoteza că fiecare copil este un geniu potenţial). Numai că în lupta cu mediocritatea, geniul are o singură şansă – şansa însăşi (adică, pur şi simplu, norocul chior).

Părerile personale au relevanţă strict pentru viaţa personală: a le dezvălui celorlalţi este totuna cu a-ţi exhiba ignoranţa. Opiniile privind viaţa socială se pot întemeia doar pe cunoaştere.

Călătoresc spre cer profeții și se reîntorc cu scopuri, îndemnuri și dojană.

Un om călăuzit de mândrie sfârşeşte prin a depăşi limitele josniciei şi degradării.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.