„În pustietatea cuvintelor (19)” de Nicolae Lotreanu

66
nicolae lotreanu filosofie

logo al treilea ochi De-a lungul istoriei, natura umană a fost pusă între paranteze. Statele, imperiile, revoluţiile aveau scopuri mult prea „înalte” pentru a accepta să se împiedice de „cioturi” – indivizii umani. Iar cei nemulţumiţi de opoziția acestor cioturi, în faţa „măreţelor” impulsuri ale istoriei, reclamau cu ciudă conservatorismul lor. Şi astfel s-a instaurat un scepticism cronic cu privire la natura umană. Şi ideea că indivizii umani trebuie încorporaţi, fie în armate disciplinate, fie în mase politice.

Avalanșa de amenințări și sancțiuni are efecte perverse asupra oamenilor: cei obișnuiți să se supună sunt aduși în pragul disperării, cei nesupuși vor fi și mai îndârjiți. Puțini își vor păstra luciditatea. Oare, până la urmă, politicienii vor învăța să comunice?

Când vom înțelege că avem nevoie de lideri, nu de politicieni? Liderul este omul care îndrumă, stimulează și, dacă vreți, „conduce” fără a ieși vreodată din rândul celorlalți. Ierarhia îi este străină, el nu ordonă decât în situații limită, când ordinul poate fi legitim și nu mai există timp pentru a convinge.

Supraomul lui Nietzsche ori cel al lui Harari este o iluzie pentru că omul nu s-a născut încă. Adevărata lui elevare este nașterea prin sine, adică autocreația.

Dacă materia este lumină condensată, atunci omul este lumină sublimată.

E timpul să nu mai credem în toate efuziunile iluminismului: oamenii nu se nasc liberi. Toate ființele umane se nasc în lanțurile animalității și riscă să eșueze în cele ale mașinalității, dacă nu sunt capabile să se elibereze !

Nașterea și moartea sunt eterne, viața este efemeră…

Libertatea de exprimare este o pacoste pentru cei care sunt sclavi ai prejudecăților și ai resentimentelor sau, pur și simplu, ignoranți. Primii stârnesc disprețul, iar ceilalți compătimirea.

Gândirea este libertatea în esența ei. În afara libertății nu putem vorbi despre gândire ci doar de suferință.

Sunt oameni care nu înțeleg nimic, dar se agață de orice opinie, zgâriind-o sau sfârtecând-o cu punctul lor de vedere.

Tot ce nu implică știință, bun-simț și omenie este nociv.

Liberul arbitru sau libertatea de a alege nu este libertate deplină, deci nu este libertate. Odată săvârșită o alegere, aceasta devine necesitate, iar din alegere în alegere se naște lanțul unei noi sclavii.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.