La mulţi ani, Eutalia-Cristina!

34
Eutalia-Cristina Mincu
Eutalia-Cristina Mincu

logo zambetul uneste articoleNu aveam cum să trecem la relatarea despre ultima activitate a grupului artistic ,,Nino Nino” până nu o felicitam pe Eutalia-Cristina Mincu, Clopoţica, cum i se spune în grup, care azi, 8 august 2021 împlineşte ceva anişori, destui care să-i trezească dorul de iubire în unda izvorului de împliniri şi tr ăiri ale vieţii.

Toţi copiii din grup sunt felicitaţi de ziua lor pentru că Lică Barbu, coordonatorul proiectului „Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, a avut grijă să le reţină data zilelor lor de naştere, iar mulţi dintre ei îşi sărbătoresc onomastica împreună cu ceilalţi copii, ca într-o familie.logo bibl jud braila

Pentru punerea în valoare a copiilor, Lică Barbu le-a realizat fiecăruia câte un portret scris şi evident, Cristina Eutalia este şi ea prinsă într-o astfel de descriere în urmă cu doi ani:

„Sfioasă, cu ochi sclipitori şi ameţitori de verzi, Eutalia-Cristina Mincu, 9 ani, s-a înscris în grup cu toate visele ei. Pentru că asta şi este, o visătoare. Nu e clipă să nu-i vină o idee. La tot ce întreprindem în grup, ea este prima la a sugera tot felul de cuvinte, imagini, acţiuni, scenarii de teatru sau film. Am observat asta şi în desenele ei. Un ceva misterios de frumos se derulează pe coala de hârtie în doar câteva linii şi pete de culoare. Hârtia pe care desenează Eutalia poate fi cât un teren de fotbal, însă ea îşi păstrează dimensiunea în limitele stabilite, arătându-și modestia ca să nu ne deranjeze. Echilibrul desenului nu e dat de dimensiune, ci de imaginaţia pe care această fetiţă încearcă să ne-o transmită. Asta face tot timpul și ideile îi vin spontan dintr-o fantezie debordantă.

Nu m-am întrebat prea mult de unde are atâta imaginaţie, pentru că la întâlnirile grupului Eutalia este mereu cufundată în lectură. Şi nu citește orice carte pentru copii, ci cărţi mult mai complexe, de literatură.

Dacă rezişti să o priveşti în ochii ei de smarald, fie şi câteva clipe, vei descoperi o lume a inocenţei cu munţi de veselie. Ghicindu-te cam cine eşti, Eutalia ţi se destăinuie total. Se împrieteneşte rapid cu oricine. Pare a fi o fetiţă orgolioasă, dar orice supărare la ea e ca o ploaie de vară iar zâmbetul îi reapare nestingherit.

Fiind o nativă din zodia Leului, Eutalia îşi impune simţul de lider, atrăgând antipatii de la ceilalţi copii. O judecă greşit pe moment, pentru ca apoi să descopere în ea un prieten adevărat.

Glasul ei cristalin m-a inspirat să o poreclesc Clopoţica. Un clopoţel visător.

Îţi mulţumim, Clopoţico, pentru încrederea ta în «Nino Nino»! Ştim că îl iubeşti şi fără să spui.

Chiar şi-aşa, noi toţi te iubim!”

Sâmbătă, 7 august 2021, „Atelierul Nino Nino” din „Clubul de vacanţă”, proiect organizat de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila în colaborare cu Asociaţia Culturală Leviathan, şi-a continuat activitatea în Grădina Mare din Brăila.

Copiii din grupul artistic „Nino Nino” l-au ascultat pe Lică Barbu care le-a spus de ce e importantă „Comunicarea la oameni, plante şi animale” şi-au aflat că Natura ne depăşeşte la acest aspect. Fără telefon, televizor şi Internet, oamenii sunt pierduţi în comunicare.

Concursul Caută comoara” este planificat pentru săptămâna următoare. De aceea, a fost necesară tragerea la sorţi a echipelor Amazoanele şi Zeiţele, iar pentru stabilirea căpitanilor şi a traseelor, s-a dat cu banul.

Briana Maria Băjenaru, căpitan la Amazoane pe traseul 1 şi Roxana Ioana Dan, căpitan la Zeiţe pe traseul 2.

Cele două trasee au câte patru locuri din Grădina Mare pe care copiii trebuie să le găsească, cu strategie  prin diferite indicii şi prin „Stop ghicitoare”, cu întrebări de cultură generală. Doar aşa vor ajunge la locul comorii.

Asta a fost simplu. Toţi copiii au fost mulţumiţi de alegerea făcută. Mai greu a fost ceea ce a urmat. S-a trecut la aprecierea lui Lică Barbu pentru toată activitatea de până acum cu note de la 1 la 10. Plus recomandări.

Media obţinută de la copiii prezenţi a fost 8,00. Urmează ca şi ceilalţi copii, la viitoarea întâlnire să-l noteze pe Lică Barbu şi mai vorbim.

Totul a fost filmat şi vom realiza un videoclip după ce toţi copiii îi vor da note lui Şefulicuţă.

Emoţiile continuă pentru Lică Barbu. Aşa-i trebuie! Să suporte adevărul.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

https://www.youtube.com/channel/UCmkAUJKMxL4VjfZyjcIPkhA

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.