”Marea Expoziție Națională a României din 1906” de Daniela Șontică

1260
Daniela Sontica vedere_panoramica_a_expozitie_generale_romane_din_buc_1906-1
Vedere panoramică a Expoziției Naționale din 1906

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roO sărbătoare grandioasă s-a petrecut în Bucureștii anului 1906, la inaugurarea Marii Expoziții Naționale a României, care a strâns mii de români.

Expoziția amintită s-a deschis în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, a oamenilor politici, a celor mai importante personalități din țară, pe Câmpul Filaret. Iată istoria acesteia.

Senatul României și Casa Regală, după o idee a omului politic Take Ionescu, au aprobat organizarea Marii Expoziții Naționale a României pentru a se celebra cele trei momente istorice: 40 de ani de domnie ai lui Carol I, 25 ani de la proclamarea Regatului României şi 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Dar mai erau și alte motive: trebuia pus în valoare uimitorul progres al țării din ultimii ani. Întreaga națiune trebuia să conștientizeze importanța dezvoltării sale, iar industria noastră trebuia să fie prezentată mai ales străinilor.

daniela sontica expozitia generala a romaniei 1906 memor leviathan.ro

Prin voință regească, doctorul Constantin I. Istrati a fost numit comisarul general al expoziției. Iar după ideea lui C. A. Rosetti s-a stabilit amenajarea pe Câmpul Filaret care ajunsese un maidan.

Medalie dedicată comisarului general al expoziției, dr. C. I. Istrati
Medalie dedicată comisarului general al expoziției, dr. C. I. Istrati. Sursa foto: Banca Națională a României

Lucrările de amenajare au durat 10 luni, un lucru uimitor de scurt pentru vremea aceea, așa cum ar fi și pentru vremea de azi. Întreaga expoziție a fost proiectată de peisagistul francez Édouard Redont, iar Ioan Berindey a venit cu ideea de a se construi, provizoriu, un oraş în miniatură, cu străzi, bulevarde şi pieţe. Și așa s-a întâmplat. Au lucrat cei mai buni arhitecți și ingineri, iar în mod simbolic, muncitorii au fost selecţionaţi din toate colţurile ţării.

Mlaştina a fost dragată şi transformată în lac. Pe deal, la Cuţitul de Argint, s-au ridicat Arenele Romane, iar biserica a fost reconstruită în stil ștefanian.

pavilioane expozitia romaniei 1906
Sursa foto: Cezar Petre Buiumaci, ”Expoziția Națională din 1906”, Bucureștii Vechi și Noi

Cele mai impunătoare construcții ale expoziției au fost: Palatul Agriculturii și cel al Industriilor, dar și Palatul Artelor. În acesta din urmă toate regiunile țării se găseau reprezentate prin obiecte din gospodării, din industria casnică și din arta populară. Strălucitor era și Pavilionul Regal. Acesta era împărţit în trei corpuri, destinate ”geniului militar”, ”geniului civil” şi familiei regale. În afară de fotografii şi obiecte ale familiei regale, aici putea fi admirată coroana de oţel a Regelui Carol, înconjurată de 43 de drapele vechi, amintind de vitejia poporului român din toate timpurile.

Turnul-lui-Vlad-Tepes

Expoziţia mai cuprindea pavilioane ale altor instituţii publice de interes. S-a ridicat și romanticul castel de apă cu o arhitectură amintind de Cetatea Poenari a lui Vlad Țepeș. Ampla amenajare a expoziției a costat peste 6 milioane de lei.

Despre inaugurarea fastuoasă, Constantin Bacalbaşa scria cu emoție, arătând fiorul patriotic de care a fost cuprinsă mulțimea prezentă. În mod spontan s-au cântat „Imnul Regal” şi „Pui de lei”. ”Apoi, în urmă s-a cântat Deşteaptă-te, române! de către toate corurile prezente, inclusiv de cele din Vechiul Regat, de muzicile militare şi de tot publicul din Arene, de mai multe mii de oameni. A fost unul dintre spectacolele cele mai grandioase şi dintre momentele cele mai înălţătoare. A fost parcă divina prefaţă a măreţiei istorice de la 1918”, descria Bacalbașa evenimentul.

Medalii jubiliare 1800 de ani de la cucerirea Daciei și 40 de ani de domnie a regelui Carol I gravori Radivon stânga și Saraga dreapta
Medalii jubiliare: 40 de ani de domnie a regelui Carol I și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Gravori: Radivon (stânga) și Saraga (dreapta). Sursa foto: Banca Națională a României

Zilnic, au trecut pragul marii expoziții peste 20.000 de vizitatori. Adulții și copiii se bucurau deopotrivă de locurile de relaxare și distracție: fusese amenajat un ”watershut”, unde bărcile alunecau pe un tobogan direct în lac, iar seara erau încântați de focurile de artificii și de jocurile de lumini.

Deschisă la 6 iunie 1906, expoziția a ținut până în noiembrie același an. După demolarea construcțiilor provizorii, bucureștenii s-au ales cu frumosul Parc Carol I.

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.