Știri: Ziua Culturii Naționale la Institutul Cultural Român

704
ziua culturii nationale institutul cultural roman 2018

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcată și în 2018 de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale. Evenimentele marchează atât Ziua Culturii Naționale, cât și debutul unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul reunește recitaluri de poezie, concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecții de film și conferințe.

Programul complet pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale

Recital ”Eminescu – Ion Caramitru”, 15 ianuarie 2018, ICR Berlin

ICR ”Titu Maiorescu“ din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, organizează un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de către Aurelian-Octav Popa. Totodată, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va susține o conferință despre rolul lui Mihai Eminescu, alături ceilalți mari clasici, în construirea literaturii române moderne. Tema comunicării va fi consacrată influenței culturii germane asupra lui Mihai Eminescu și asupra culturii române în general, din perspectiva apariției, în prima jumătate a secolului XX, a unui curent existențialist românesc.

Evenimentul va fi găzduit în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin.

Celebrarea Zilei Culturii Naționale – Recitalul de poezie românească ”Treptele Unirii” – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină, 18 ianuarie 2018, ICR Bruxelles

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, propune celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a zilei de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor Române) prin organizarea, în data de 18 ianuarie 2018, a spectacolului de poezie Treptele Unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină (Director al Festivalului Internațional Shakespeare și Președinte al Fundației ”William Shakespeare”), la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia – clădire din patrimoniul belgian, devenită proprietatea statului român în anul 1932, fiind achiziţionată în timpul mandatului ministrului afacerilor externe, Nicolae Titulescu. Recitalul de poezie Treptele Unirii” (susținut integral în limba română) va fi prezentat într-o formă complexă și spectaculoasă (muzică, lumini, proiecții video). Împreună cu recitalul susținut de actorul Emil Boroghină, producția artistică, asigurată de Teatrul ”Nottara”, are menirea de a contribui la crearea ambianței, a suspansului și la menținerea unei tensiuni de spectacol, care tratează cea mai importantă și mai de seamă problemă a existenței unui neam: unitatea. Scenariul aduce în prim-plan momente semnificative ale istoriei naţionale din cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire: perioada interbelică şi cea postbelică, perioada regimului comunist încărcată de contradicţii şi umbre, dar şi perioada de profunde schimbări în societatea românească de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până astăzi.

Celebrarea Zilei Culturii Române la Lisabona prin prezentarea spectacolului ”Dor de Eminescu”,  13 ianuarie 2018, ICR Lisabona

Vezi aici.

Concert Imago Mundi ”100”, eveniment de celebrare a Zilei Culturii Naţionale şi a Centenarului Marii Uniri, 15 ianuarie 2018, ICR Londra

Proiectul ”100” al formaţiei Imago Mundi, creat special cu ocazia importantului jubileu şi care evocă, printr-o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României, va prezenta publicului britanic şi românesc prezent la evenimentele din 1 Belgrave Square, o incursiune într-un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectul cuprinde lucrări culte semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradițională din regiunile istorice ale României – Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiecțiile foto/video realizate de Florin Ghenade, un performance vizual ce continuă proiectul său derulat în ultimii cinci ani, dedicat arborilor seculari din România, ”Arbori bătrâni”.

România în Primul Război Mondial, 25 ianuarie–20 februarie 2018, ICR Madrid

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și în același timp marcând comemorarea centenarului Primului Război Mondial, reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid organizează expoziţia ”România în Primul Război Mondial” la Muzeul Militar din Toledo (Museo del Ejército). Centrul de interes al acestei expoziții va fi colecția Herranz-Teodorescu, formată din mai multe categorii de piese: decorații și brevete ale acestora, barete; medalii; documente; obiecte; reviste – vestigii ale istoriei României sau conexe acesteia. Colecția privată a familiei Heranz-Teodorescu este una inedită, piesele colecției nefiind expuse publicului larg până în prezent. Această expoziție reprezintă contextul cultural româno-spaniol, prin care atât publicul spaniol cât și românii rezidenți în Spania vor putea să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la terminarea Marelui Război.

Suzana Bartal și Virgil Boutellis-Taft în recital cu ocazia Zilei Culturii Române, 15 ianuarie 2018, ICR Paris

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea unui recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal și violonistul Virgul Boutellis-Taft, în data de 15 ianuarie 2018, ora 19.30, la Sala bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007). Concertul este de asemenea dedicat Centenarului creării României moderne. Pe toată durata concertului se vor realiza proiecții pe fundalul scenei pe tema Centenarului Unirii și a Zilei Culturii Române.

Concert 100 de ani de muzică românească cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, 14 ianuarie 2018, Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania propune organizarea unui concert intitulat 100 de ani de muzică românească cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, în data de 14 ianuarie 2018, ora 18.00. Cu ocazia aniversării, în 2018, a Centenarului Marii Uniri, Accademia di Romania din Roma și-a propus să deschidă seria evenimentelor aniversare cu un concert intitulat ”100 de ani de muzică românească”, ce va fi susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu.

Program:

  • Tiberiu Brediceanu – Suită pentru flaut și pian
  • Petre Elinescu – Dansul vrăjitoarelor pentru flaut și pian
  • Paul Constantinescu – Joc Dobrogean Toccata pentru pian
  • Doru Popovici – Colind pentru flaut alto și pian
  • Sigismund Toduță – Allegro con brio din Sonata pentru flaut și pian
  • George Enescu – Cantabile și Presto
  • Doina Rotaru – Legenda pentru flaut și rezonator
  • Cristian Lolea – Sonată pentru flaut și pian

Recitalul de poezie românească ”Treptele Unirii” – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină, 17 ianuarie 2018, ICR Paris

Institutul Cultural Român de la Paris organizează spectacolul de poezie ”Treptele Unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină, în 17 ianuarie 2018, ora 19.00, la Hôtel de Béhague. Spectacolul este dedicat Zilei Culturii Naționale și Centenarului Marii Uniri. Protagonistul spectacolului este actorul și managerul de teatru Emil Boroghină, care a realizat acest spectacol împreună cu tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai de succes regizori de teatru ai tinerei generații (la mai puțin de 30 de ani a regizat spectacole pe scenele de la Teatrul Național, Teatrele Odeon, Nottara, Comedie, ArCub și Metropolis).

Spectacolul ”Clara Haskil, prélude et fugue”, cu ocazia Zilei Culturii Române, 26 ianuarie 2018, ICR Paris

Ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB), în premieră la Paris, o reprezentaţie a spectacoluluiClara Haskil, prélude et fugue de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia, în 26 ianuarie 2018 la sala de spectacole a CWB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Spectacolul urmăreşte viaţa Clarei Haskil, pianista română renumită pentru interpretarea repertoriului clasic și romantic, apreciată îndeosebi pentru concertele și înregistrările ei cu piese de Mozart, fiind considerată de mulţi drept cea mai bună interpretă a lui Mozart din epocă. Numele ei este păstrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul Internaţional de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elveția. Rolul pianistei este interpretat de actriţa Anaïs Marty.

Expoziția ”Muzica sferelor (Geometria secretă a artei europene)” a artistului Cristian Ungureanu la Accademia di Belle Arti din Aquila, 16–30 ianuarie 2018, Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania propune organizarea unei expoziții intitulate ”Muzica sferelor (Geometria secretă a artei europene)” a artistului Cristian Ungureanu, la Accademia di Belle Arti de la Aquila,în perioada 16–30 ianuarie 2018. Vernisajul va avea loc pe data de 16 ianuarie 2018. Invitat: lector univ. dr. Cristian Ungureanu. După succesul înregistrat de expoziția artistului Cristian Ungureanu la Roma, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Accademia di Belle Arti din Aquila, Universitatea Națională George Enescu din Iași și Biennale Marte Live din Roma, și-a dorit să prezinte această expoziție și la Aquila. Demersul inedit al artistului român Cristian Ungureanu se înscrie în tradiția cercetărilor de tip transdisciplinar a unor nume românești de rezonanță internațională, precum Pius Servien și Matila Ghyka.

Celebrarea Zilei Culturii Naţionale la Stockholm 2018, 15 ianuarie 2018, ICR Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm va marca Ziua Culturii Naționale printr-un program cu mai multe componente: un concert de nai și pian, o lectură a unui fragment din eseul lui Benjamin Fondane despre faimoasa operă Pasărea a sculptorului Constantin Brâncuși și lectură din opera unor scriitori români traduși în limba suedeză, precum Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Gabriela Melinescu, Daniela Crăsnaru, Nichita Stănescu, Ana Blandiana și un fragment din Apocalipsa după Cioran”, interviul pe care Gabriel Liiceanu l-a luat filosofului român. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei.

Ziua Culturii Române – Aniversarea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889), 15 ianuarie 2018, ICR Viena

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Asociaţia ”Mihai Eminescu” din Viena propune organizarea unui eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc 168 de ani pe 15 ianuarie. La Volkstheater din Viena va avea loc luni, 15 ianuarie, un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) şi Gerhard Brössner (în limba română). De asemenea, în data de 15 ianuarie are loc o depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Parohiei Ortodoxe Române din Viena.

Conferința ”Eminescu în Transilvania”, susținută de Ion Cristofor cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, 11 ianuarie 2018, ICR Tel Aviv

Vezi aici.

Concert de Ziua Culturii Naţionale la Sala cu Orgă, 16 ianuarie 2018, ICR ”Mihai Eminescu” Chișinău

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova organizează un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (nai) şi Ion Negură (flaut). Evenimentul, devenit o tradiţie în peisajul cultural al Republicii Moldova va marca şi începutul manifestărilor şi proiectelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ziua Culturii Naționale la Istanbul. Concert oferit de Cvartetul ARTMUSIK,  12 ianuarie 2018, ICR Istanbul

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, ICR Istanbul propune un concert susținut de Iosif Ion Prunner și Cvartetul ARTMUSIK în 12 ianuarie 2018, ora 20.00, în sala de concerte a Yapı Kredi Culture and Art Publications (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, İstiklal Caddesi No. 161, Istanbul).

Celebrare de Ziua Culturii Naționale la Ankara, 16 ianuarie 2018, ICR Istanbul

ICR Istanbul va organiza un recital excepțional, care va fi realizat împreună cu Ambasada României la Ankara, în data 16 ianuarie 2018, ora 19.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidențiale din Ankara. Concertul va fi susținut de Prof. Dr. Vlad Dimulescu, pianist. Principalul argument este acela al marcării unui eveniment major de diplomație publică, Ziua Culturii Naționale, împreună cu Ambasada României la Ankara.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.