„Nino Nino”, cu amintiri din Bărăgan

119
Nino Nino baragan (1)

logo zambetul uneste articoleTotul a început de la o interesantă propunere. Doamna Eugenia Drăghici, un om dedicat sufleteşte în educaţia copiilor, o mare simpatizantă a grupului de copii „Nino Nino” şi am putea să o numim aici, de ce nu, membră a grupului cu toate atribuţiile de care a dat dovadă timp de câţiva ani, ne-a propus o călătorie în Bărăgan, mai exact în comuna Unirea, judeţul Brăila, unde distinsa doamnă are câteva rude şi mulţi prieteni.

Deplasarea în comuna Unirea nu era o simplă excursie de o zi. Exista un motiv bine întemeiat. Se dorea ca „Nino Nino” să se întâlnească cu două ansambluri folclorice: Ansamblul Folcloric „Grâuşorul Osmănean”, coordonat de doamna Lenuţa Puia, gazda de onoare a acestei întâlniri şi Ansamblul Folcloric de Cântece şi Jocuri „Nicolae Bălan Bocioagă”, coordonat de Mihai-Jenică Puia. Din anul 2017, grupul brăilean face parte din Asociația Internațională de Folclor „Diaspora LUMEA DANSULUI”, filiala Brăila.logo bibl jud braila

Startul în această călătorie s-a dat în dimineaţa zilei de 21 mai 2023, ora 10.00, din faţa Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila, unde un microbuz aştepta copiii să urce la „bord”.

Să menţionăm şi să mulţumim doamnei doctor Antoneta Ioniţă, un om cu mare dragoste de copii, care, prin Asociaţia „Prin noi înşine”, a sponzorizat transportul grupului de copii.

Cu cântec şi voie bună, cu zâmbete şi cu bucuria unei duminici însorite, copiii din grupul ,,Nino Nino” au plecat spre comuna Unirea, satul Valea Cânepii, unde erau aşteptaţi de gazdele primitoare şi ospitaliere care i-au îmbrăţişat de bun venit. Copiii din Brăila au venit cu braţele pline de flori, cu dulciuri şi sucuri pe care le-au dăruit gazdelor.

Pentru că în această zi se sărbătoreau Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, toate florile dăruite au ajuns în braţele doamnei Lenuţa Puia care, copleşită de emoţie, i-a îmbrăţişat şi sărutat pe copii.

Sărbătoarea întâlnirii a început din mers. Gazdele, prin doamna primar, profesor Teodora Puia, au deschis festivitatea prezentând publicului musafirii de la Brăila care au onorat cu prezenţa lor localitatea Unirea din Bărăgan.

După o mică înţelegere între organizatori, spectacolul a fost deschis de doamna bibliotecar Mihaela Doiniţa Stanciu, care a prezentat un moment minunat pentru copiii din această localitate: „Pledoarie pentru lectură”.

Ca între prieteni, s-a discutat interactiv cu copiii Ansamblului Folcloric „Grâuşorul Osmănean” şi ai Ansamblului Folcloric „Nicolae Bălan Bucioagă” despre carte, de ce e bine să citim, ce importanță are cartea pentru viaţă, cu ce ne ajută cartea într-o carieră de succes, timp în care copiii au venit cu păreri şi cu învăţăminte. Pentru că acest moment educativ a avut succes, ca răsplată, Lică Barbu a oferit două premii în cărţi pentru cei care au reuşit să răspundă la două întrebări de cultură generală. Una dintre cărţile oferite ca premiu a fost ,Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, carte apărută la Editura Leviathan şi pe care autorul a oferit-o copiilor premiaţi cu autograful lui.

Din sala de protocol a început „să curgă” miros de sarmale, dar asta nu i-a împiedicat pe membrii Ansamblului Folcloric „Grâuşorul Osmănean” să urce pe scenă şi să ne uimească cu o suită de tece şi jocuri populare. Musafirii din Brăila au rămas copleşiţi de interpretarea artistică de calitate şi de păstrarea originalităţii tradiţiilor folclorice din zona Bărăganului. Admirabil!

Merită să subliniem că acest ansamblu folcloric s-a întors acasă, cu o zi înainte, de la un festival folcloric organizat la Ploieşti, cu premiul I. Bravo!

Cele câteva zeci de minute în care au evoluat micii artiști, parcă au durat o clipă şi nu voiam să se mai termine.

Din respect pentru oaspeţi, cu ropote de aplauze, copiii din ansamblul folcloric au invitat pe scenă Grupul de copii ,,Nino Nino”.

Negativele melodiilor au început să răsune în sala Căminului Cultural odată cu vocea copiilor: Nira Guedenon, Iulia Cojocaru, Marina Karina Christine Zaharia, Daria State, Alma Guedenon, Maria Andreea Dan (Miţi) care, prin gingăşia copilăriei ei, a fost dorită de mulţi din cei prezenţi să rămână la ei în sat, Alexandru Borbely şi Bogdan Borbely. În mod special am lăsat-o la urmă pe micuţa Olga Brajenko din Ucraina, îmbrăcată într-un costum tradiţional ucrainean, care a uimit publicul cântând o melodie în limba ucraineană pe ritmuri de vals.

Tot spectacolul grupului „Nino Nino” a fost presărat cu mult umor, atât prin parodiile muzicale cât şi prin scurtele scenete ironice față de unele aspecte din educaţia copiilor de azi.

La final, Alexandru Borbely a interpretat melodia Cât trăim pe acest pământ pe versuri de Nicolae Dabija. Publicul, emoţionat, l-a aplaudat îndelung.

Iar Miţi, hop-moţ să încheie spectacolul spunând publicului scurt: „Sfârşit!”

Ca o încununare a acestui eveniment, Ansamblul Folcloric de Cântece şi Jocuri ,,Nicolae Bălan Bocioagă” a încheiat întâlnirea cu o suită de cântece şi jocuri populare făcând să trepideze scândura scenei prin dansul lor, dar şi inimile celor prezenţi în sala de spectacol.

Lică Barbu, înghiţind în sec, a invitat copiii spre sala de protocol de unde venea un miros al naibii de îmbietor de sarmale.

Ce a urmat, nu mai intrăm în detalii. Festinul pregătit „prea ca la ţară” de gazde a fost un mijloc de socializare, de bun-simţ, de interacţiuni între copii. S-au legat prietenii, s-au avansat speranţe, s-au felicitat, la o întâlnire pe care copiii din Unirea şi din Brăila nu o vor uita niciodată.

Desigur, sunt mult mai multe aspecte de povestit de la acest eveniment. Dimensiunea faptelor petrecute în această minunată zi de mai, o zi sfântă de altfel, ar trebui povestită în mai multe capitole la acestă rubrică şi ne cerem iertare dacă din neatenţie am scăpat să relatăm totul, clipă de clipă, despre bucuria, despre pacea şi liniştea sufletească a copiilor noştri pe care trebuie să-i călăuzim neîncetat către o lume mai bună, într-o societate românească cu adevărat românească.

Această călătorie în Bărăgan a fost o oportunitate, prin grija unor oameni care se implică necondiţionat, dar iată!, ocazia a devenit un proiect pe care îl vom denumi mai departe „Hai cu noi în Bărăgan!”, parte din proiectul „Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă şi pe care îl vom continua negreşit, prin toate mijloacele pe care le vom găsi, sperăm noi.

Până să redactăm acest articol, ne-am întins deja antenele către alte localităţi din judeţul Brăila: Însurăţei, Măxineni, Chiscani, Roman „şi care o mai fi”, vorba Mariei Dan (Miţi).

Bărăganul e un colţ de ţară, e ţinutul de poveşti pe care copiii brăilenilor trebuie să-l cunoască.

Poate aşa vom avea cu adevărat o Românie educată.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.