Încă de la începutul iniţierii proiectului ”Zâmbetul uneşte”, lansat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, intuiam că grupul artistic ”Nino Nino” va avea primele rezultate de succes peste un an de muncă artistică. Poate şi mai mult.
Ei, uite că n-a fost aşa. Prima mişcare artistică a fost în luna sărbătorilor de iarnă în care brăilenii au fost uraţi prin glasul clinchetului de clopoţei al copiilor de la ”Nino Nino”. Un mare curaj, am putea spune, să poţi pregăti în nici o lună un montaj de colinde şi pe deasupra să mai ai timp şi de alte activităţi extraşcolare. Ba am avut şi câţiva copii bolnăviori, dar de dragul de a participa la magia sărbătorilor au învins orice boală rebelă şi ”fulgii de nea” de la ”Nino Nino” au încântat inimile, atât ale brăilenilor colindaţi, cât şi ale părinţilor lor. Mai timid, mai stângaci, activitatea a funcţionat cu succes. Drumul spre performanţe nu se face peste noapte şi încet, încet visul de a deveni artişti prinde contur. Totul este să-l urmezi.
Am învăţat cu toţii că în viaţă este bine să nu eviţi şi să nu ratezi oportunităţile ivite.
Aşa şi grupul ”Nino Nino”, în această perioadă, are minunata ocazie de a participa la un casting al televiziunii naţionale Antena 1 pentru emisiunea-concurs ”Next Star”.
Lică Barbu, coordonatorul grupului, i-a întrebat pe copii dacă doresc să participe. O explozie de ”da”-uri a ieşit din pieptul lor şi s-a trecut imediat la treabă.
Responsabilitatea acestui curaj de a participa la un casting pentru o emisiune tv naţională nu e ,,tica-tica, de doi lei nimica.” Implică multă muncă şi mai ales, pentru interpretare este important alegerea unui scenariu original cu mesaj educativ, inedit şi captivant ca spectacol.
Din repertoriul grupului s-a ales sceneta Înger, îngeraşul meu! de Lică Barbu, un scenariu pe care, de ceva vreme, copiii se tot străduiesc să-l pună în scenă.
Pe scurt, şapte fetiţe îşi fac rugăciunea de seară către un înger care este prezent în mijlocul lor şi le ascultă rugile. Fiecare fetiţă se roagă cerând lucruri aiurea. Una vrea să-i crească nota la şcoală, alta vrea un telefon, alta vrea blugi rupţi în genunchi şi nu uniformă şcolară, alta vrea să facă şcoala cât o mărgică, iar cea mai fistichie tastează pe telefon o rugă către un altfel de înger scriind prescurtat sms-uri. Îngerul ascultător este şocat de ceea ce aude şi într-un final le dă răspunsul pentru ”minunăţiile” pe care şi le doresc aceste fetiţe.
Repetiţiile au început ca la grădiniţă. Fetiţele s-au oprit la o simplă recitare. La pasul doi, important de menţionat, tot grupul s-a implicat cu idei, cu sugestia de a intra în scenă aşa şi nu aşa, de a interpreta rolul mai cu zvâcnire, de a stârni râsete la orice mişcare.
S-au implicat chiar şi fetiţele care nu erau distribuite în scenetă. Asta înseamnă că activitatea lui ”Nino Nino” are viaţă, iar ideea de grup a devenit regula de comunicare a membrilor lui.
Miercuri, 22 ianuarie 2020, grupul artistic ”Nino Nino”, cu căţel, cu purcel, dar şi cu sceneta bine pusă în scenă, trebuie să fie prezent la Galaţi, unde vor fi filmaţi în timpul evoluţiei pe scenă, urmând ca în cel mai scurt timp să primească rezultatul preselecţiei.
Nu putem decât să le ţinem pumnii şi să îi aşteptăm cu sufletul la gură pentru a le rosti cu bucurie ”Bravo, Nino Nino!”
Până atunci vom asculta susurul Dunării ce va purta în aval spre Galaţi voioşia copiilor Brăilei către multe împliniri. Vorba cântecului lor:
”În viaţă veseli am pornit
Cu multe vise de împlinit
Artişti de seamă vrem să fim
O lume bună să clădim!”
Succes, ”Nino Nino”!
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului
Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu