„Nino Nino” se întâlneşte cu istoria

150
nino istorie braila

logo zambetul uneste articoleNu de puţine ori, în copilărie, în localităţile în care ne-am născut, ne fascinau legendele despre unele locuri, despre unele fapte sau despre unii oameni. Ele au devenit istorie în amintirile noastre. Multe din ele s-au păstrat prin ineditul faptelor, dar şi prin exemplul unor oameni demn de urmat. Istoria nu se transmite doar prin cărţi, prin muzee sau prin poze, ci şi prin oameni la vârsta cea mai potrivită pentru a arhiva în memorie cunoaşterea celor petrecute, iar acest moment potrivit este în copilărie.logo bibl jud braila

Şi iată, în cadrul proiectului „Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, a fost găsit pentru copiii de la grupul artistic „Nino Nino” momentul corespunzător pentru ca aceştia să simtă pulsul istoriei prin activitătea Brăila în desenele copiilor de la „Nino Nino”.

În fapt, activitatea se desfăşoară prin alegerea unui monument istoric din Brăila unde copiii se întâlnesc pentru a-l desena şi pentru a se relaxa în aer liber. Acestea sunt doar câteva motive de a-i aduce pe copii în faţa istoriei. De desenat aceste obiective o pot face şi după pozele de pe Internet, iar joaca e pretutindeni, în orice loc.

Dar adevăratul motiv este cunoaşterea istoriei oraşului. Pentru că, nu-i aşa?, noi, cei mari, avem sfânta datorie de a transmite copiilor moştenirea strămoşilor noştri pentru a nu uita cine am fost, ce am făcut şi de ce trebuie să ştim. Fără istorie ne pierdem în hăţişul lumii prin griji şi nevoi, ne pierdem demnitatea. „Cine uită, nu merită”, spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga.

Sâmbătă, 27 iunie 2020, ora 11.00, „Nino Nino” şi-a dat întâlnire în portul Brăila, mai exact, la monumentul istoric Moara Violattos, unde s-au aşternut pe desenat povestea istorică a monumentului, relatată de Lică Barbu, dar şi de Virgil Matei prezent la întâlnire alături de nepoţica lui, Miruna Gabriela Matei (Perluţa). Virgil avea multe de spus despre acel monument pentru că în urmă cu ceva ani a colaborat ca ziarist la tipografia din clădirea vecină cu moara, tipografie care nu mai există, clădirea fiind în renovare.

Pe iarba din părculeţul amenajat în faţa monumentului copiii au desenat, s-au jucat şi au înţeles momentul important al întâlnirii.

Au fost prezenţi Ema Popîrlan, Andreea Rocsana Scară, Cristina Eutalia Mincu, Sarah Negraru, Marina Karina Christine Zaharia, Miruna Gabriela Matei, iar ca musafir a fost prezentă şi Mara Ioana Barbu, nepoţica lui Licuţă.

La un pas de ei, Dunărea, martoră la câte s-au întâmplat pe malul ei, curgea tăcută ascultându-le chiotele de voioşie şi bucurie, ducând pe mai departe şi istoria lui „Nino Nino”.

Evident, activitatea s-a încheiat prin obişnuitul picnic cu pizza, cu dulciuri, cu fursecuri, toate însoţite de bucuria zâmbetului. Îi mulţumim mult doamnei Gianina Negraru, mama Eutaliei, pentru ajutorul acordat pentru ca toţi copiii să petreacă picnicul cu bunătăţi care de care mai gustoase.

Următoarea întâlnire a copiilor cu istoria va avea loc în centrul vechi al oraşului Brăila unde îi aşteaptă trei monumente istorice: Ceasul Brăilei, emblema istorică a acestui oraş, Statuia Împăratului Traian şi Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, cea mai veche biserică de pe aceste meleaguri.

Vă aşteptăm la poveşti cu istoria, dragi copii!

zambetul uneste fb

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.