„Nino Nino” şi vara fierbinte

107
Desen de Giada Turea
Desen de Giada Turea

logo zambetul uneste articoleDar nu atât de fierbinte încât copiii de la grupul artistic „Nino Nino” să nu-şi continuie activitatea propusă, Brăila în desenele copiilor de la Nino Nino din cadrul proiectului „Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, într-un cadru răcoros din Centrul Vechi al Brăilei, vineri, 3 iulie 2020, la o oră în care soarele încă strălucea pe cer, luminând calea copiilor către istorie.logo bibl jud braila

De ce către istorie? Pentru că Centrul Vechi al Brăilei este punctul istoric cel mai important al oraşului, unde în parc, şi acesta încărcat cu multe poveşti, se află trei embleme istorice definitorii pentru acest oraş cosmopolit: Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, cea mai veche biserică de pe aceste meleaguri, Ceasul Brăilei, blazonul imaginii brăilene şi Statuia lui Traian, un edificiu încărcat de istorie. Şi nu numai. În Centrul Vechi se mai află şi Muzeul Brăilei „Carol I”, şi Teatrul Municipal „Maria Filotti”.

Ce s-a întâmplat acolo? Păi, ce să se întâmple?

Lică Barbu, luându-şi în serios rolul de ghid, a adunat fetiţele într-un careu şi făcând o recapitulare a celorlalte vizite la alte monumente istorice, le-a întrebat ce au reţinut din informaţiile pe care le-au primit acolo. Cu mici poticneli, fetele s-au descurcat în răspunsuri primind indicaţia să fie mai atente la aceste întâlniri cu istoria pentru că vor fi întrebate ce au reţinut. Acesta este şi scopul acestei activităţi, nu neapărat desenatul în natură.

După ce le-au fost descrise cele trei monumente istorice de către „ghidul” Lică Barbu, fetele s-au apucat de desenat. Fiecare ce a dorit, iar „ghidul” le-a dat sugestii tehnice despre desenul după natură.

Ce căldură, ce caniculă? Parcă nici nu era.

Ba era! Era în mesajul fetiţelor către Briana Maria Băjenaru (Zburlita) adresat prin video pe WhatsApp cu ocazia zilei de naştere, pentru că Zburlita era la mare cu părinţii sărbătorind nu numai ziua ei, ci şi succesul obţinut la examenul de trecere în clasa a V-a la un liceu renumit.

Fetele i-au cântat  Mulţi ani trăiască!”, iar Briana mai să plângă de bucurie.

Şi noi, redacţia revistei Leviathan, îi dăruim milioane de pupici pentru că ne este dragă şi pentru că este un exemplu în orice, pentru toţi copiii din lume. Te iubim, Briana!

Cum spuneam, canicula a fost un nimic la această întâlnire, pentru că întâlnirea a fost încheiată cu îngheţată. Din plin şi de toate felurile. Şefulică, antrenat şi el la devorarea cornetelor de îngheţată, a uitat să mai facă fotografii sau să filmeze festinul răcoririi cu îngheţată, dar nu a uitat să o fotografieze pe Alma Guedenon, surioara mai mică a Nirei Guedenon.

De ce? Pentru că Alma s-a ţinut scai de Lică Barbu să o înscrie şi pe ea la grupul „Nino Nino”. Teoretic, Alma era înscrisă de mult în grup pentru că o însoţea tot timpul pe sora ei Nira la toate întâlnirile grupului. Aşa că Lică Barbu a luat-o de mânuţă pe mogâldeaţa de fetiţă de 5 ani, i-a pus câteva întrebări, aşa de formă, şi a fotografiat-o ca la o şedinţă foto profesionistă.

Alma era plină de bucurie, dar şi de îngheţată pe faţă.

Mulţumim părinţilor şi bunicilor care au fost prezenţi la întâlnire şi l-au ajutat pe Şefulică să se descurce în abrambureala de voioşie şi bucurie cu gălăgioasele fetiţe. Zăpăceala, fie ea şi controlată, nu era de la caniculă, în niciun caz, ci de la pofta de joacă a copiilor într-un univers de cunoaştere a istoriei.

Odată cu „Nino Nino”, Brăila a primit o undă de răcoare sub arşiţa soarelui de peste zi.

zambetul uneste fb

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.