„Nino Nino” te iubeşte/ Ia o carte şi citeşte!

40
nino nino ia o carte

logo zambetul uneste articoleDe trei ani încoace, am folosit acest titlu de multe ori în relatările noastre despre grupul „Nino Nino” şi-l vom folosi în continuare. De ce? Pentru că această activitate prin care copiii dăruiesc cărţi trecătorilor brăileni, pur şi simplu… se întâmplă. Practic, a devenit un obicei al grupului.

Lică Barbu, coordonatorul proiectului „Zâmbetul uneşte”, proiect care a împlinit de curând trei ani de activitate şi este iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca ,,Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, colectează împreună cu copiii cărţi de la prieteni, rude, vecini, colegi, iar ei le dăruiesc oamenilor pe stradă îndemnându-i să citească. Ca să mai adăugăm o statistică despre cei care nu mai citesc sau nu au citit niciodată vreo carte, asta-i altă poveste.logo bibl jud braila

Important este să continuăm acest demers cu îndemnul către oameni să citească şi asta o face grupul „Nino Nino” fără vreun gând să renunţe.

Aşa s-a întâmplat zilele acestea, mai precis pe data de 1 iunie 2022 de Ziua Copilului şi pe data de 5 iunie 2022 în parcul Grădina Mare din Brăila. Să detaliem.

Pe 1 iunie, Lică Barbu, cu o sacoşă doldora de cărţi, s-a întâlnit cu copiii din grup pe strada Mihai Eminescu, unde primăria oraşului a orgaanizat un târg cu dulciuri. Numai bine pentru întâlnirea cu brăileni de toate vârstele.

Pentru că era Ziua Copilului, fetiţele din grup au dăruit cărţi tuturor celor întâlniţi în cale adresându-le cuvintele: „De Ziua Copilului/ «Nino Nino» vă iubeşte/ O carte vă dăruieşte!”.

Brăilenii au fost plăcut surprinşi şi au răsplătit gestul lor cu cadouri şi îmbrăţişări.

Întâlnirea s-a finalizat cu obişnuita delicioasă pizza caldă şi aromată. „Mmmm!”, a exclamat Maria Andreea Dan (Miţi), mezina grupului, întrebându-l pe Şefulicuţă dacă vor veni în fiecare zi ca să dăruiască alte cărţi, pentru că ei îi place.

Desigur, se referea la cărţi, nu la pizza.

Şi a urmat ziua de 5 iunie 2022, zi în care grupul „Nino Nino” împreună cu Biblioteca judeţeană, Secţia de împrumut pentru copii, s-a întâlnit pe Aleea Voioşiei din parcul Grădina Mare. Ce este Aleea Voioşiei? Este un loc prevăzut în planul „Orăşelul copiilor”, unde Şcoala Dr. Luca în parteneriat cu Primăria Brăila au organizat o miniatură a oraşului Brăila, cu poliţie, cu spital, cu bibliotecă, cu jandarmerie, cu ateliere de creaţie, croitorie, fermă de animale, atelier de meserii, ce mai, cu de toate, unde copiii au avut ce învăţa.

La punctul Bibliotecă copiii au avut mult de lucru. Au construit minunăţii din hârtie colorată şi sclipici şi s-au bucurat de grupul artistic „Nino Nino” care le-a oferit pe loc un mini-spectacol.

Distracţia e distracţie şi munca-i muncă, aşa că fetele de la „Nino Nino” au trecut la treabă. Cu sacoşele pline cu cărţi, au cutreierat tot parcul dăruindu-le participanţilor la eveniment cărţi cu îndemnul „«Nino Nino» te iubeşte/ Ia o carte şi citeşte!”

Un eveniment organizat pentru copii, foarte reuşit. Sperăm ca Primăria Brăila să continue acest gen de manifestări, brăilenii apreciind asta prin participarea lor în număr mare în Grădina Mare.

Ziua de 5 iunie 2022 se va aşterne ca o clipă memorabilă în amintirea copiilor participanţi la acest eveniment, clipă purtată de baloanele care, din neatenţia vreunui copil, îşi luau zborul spre infinitul bucuriilor.

Vremea excelentă de pe malul Dunării nu a împiedicat ca din cer să cadă o ploaie cu superlative. Brăilenii au fost plăcut surprinşi de dăruirea copiilor de la „Nino Nino” şi au înţeles că dacă avem în societatea românească astfel de copii, nu este totul pierdut.

Îţi mulţumim, „Nino Nino”!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Povestea lui „Nino Nino” de Lică Barbu, în revista culturală „Leviathan”, anul II, nr. 4 (5), octombrie–decembrie 2019, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 142–149, click aici.

Interviul celor zece întrebări – Lică Barbu în dialog cu Doinița Mihaela Stanciu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, în revista culturală „Leviathan”, anul IV, nr. 1 (10), ianuarie–martie 2021, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 180–183, click aici

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.