Noiembrie e Digital! Alătură-te Festivalului Internațional al Culturilor Digitale!

39
Noiembrie-Digital-2020

România se alătură celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional al Culturilor Digitale „Novembre numérique/Noiembrie Digital”, lansat de Institutul Francez din Paris, care se desfășoară pe cinci continente între 1 și 30 noiembrie 2020.

În cadrul Festivalului, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde și webinarii dedicate creației digitale sub toate formele: realitate virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată, tehnologii de ultimă generație etc.

Evenimentul se va desfășura într-un format mixt (online și offline). Publicul va putea urmări toate activitățile organizate de către echipele Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fără a ține cont de restricțiile geografice care existau în anii precedenți.

Una dintre temele importante din acest an este realitatea augmentată. În Atriumul Institutului Francez de la București, Experiența #xpAR aduce o expoziție de ilustrații care vor demonstra cum realitatea augmentată poate fi un instrument pentru a decodifica mesaje, a traduce texte, dar și pentru a descoperi o altă lume dincolo de o simplă imagine. În cadrul atelierelor practice, participanții vor putea explora tehnologiile cu ajutorul cărora poate fi creat conținut augmentat și care poate fi utilizat în diferite domenii.  Cartea pop-up „Acqua Alta – trecând prin oglindă”, creată de compania franceză Adrien M et Claire B propune o modalitate extrem de rafinată de a experimenta noile tehnologii prin îmbinarea realității augmentate cu grafica, muzica și coregrafia.

La București, un atelier de creație în realitate virtuală va provoca participanții să descopere și să creeze universuri virtuale cu ajutorul căștilor VR și al aplicației de pictură digitală Tilt Brush.

Noiembrie digital 2020 pune în valoare antreprenoriatul digital, gamerii și educația digitală. Pentru al doilea an consecutiv Institutul Francez este partener al Bucharest Gaming Week, co-organizator al unor evenimente din cadrul acestei ediții Novembre Numérique.

Cu dorința de a încuraja diversitatea, o altă temă importantă în acest an este cultura LGBTQIA+ și exprimările sale digitale. Astfel Queer act–ul #FLUID propune un concert performativ care creează un spațiu sigur în care certitudinile, regulile sociale și timpul linear se disipă. Discursul artistic al duo-ului mizează pe incluziune, explorând atent politicile corpului și potențialul acestuia de a deconstrui structurile represive ale societății patriarhale. În cadrul Noiembrie Digital va avea loc și o dezbatere cu creatoarea de jocuri video din Franța Myriam Houali despre locul minorităților în jocurile video, despre inițiativele în favoarea integrării minorităților și despre  modul în care comunitatea LGBTQIA+ și-a apropriat și a transformat universul jocurilor video.

Totodată, această ediție a festivalului pune accent pe benzile desenate și legătura lor cu lumea digitală: sunt propuse o serie de cursuri și ateliere, destinate atât copiilor și adolescenților, cât și adulților.

Festivalul Noiembrie Digital își propune să promoveze accesul tuturor la noile tehnologii, să reflecteze asupra noului loc pe care lumea digitală îl ocupă în contextul pandemiei, să construiască parteneriate durabile cu profesioniști din străinătate și să promoveze dialogul internațional între creatorii din sectorul digital și publicul larg.

Partener principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri: DevPlay, Librarie Kyralina, Bucharest Gaming Week, French Tech Bucharest, Entrepreneurship Academy, Club Edison, UiPath, MozaiQ

Parteneri media: RFI România, Observator cultural, Radio România Internațional, Radio România Cultural

În parteneriat cu Edison – club de antreprenoriat și tehnologie, The Entrepreneurship Academy, French Tech Bucharest.

Program:

Perspective pentru economia digitală în contextul Covid–19, Webinar

 • noiembrie, 19.00 – în limba franceză

Invitat:

 • Bogdan Herea, fondatorul Academy+Plus, CEO al PitechPlus, președintele Clubului francofon de afaceri Cluj–Napoca.

Moderator:

 • Luka Zivkovic (vice–președintele French Tech Bucharest)

Franța, patria gamerilor?

Webinar – Masă rotundă

17 noiembrie, 18.00 – în limba engleză

Această masă rotundă este dedicată promovării expertizei franceze în învățământul superior în domeniul jocurilor video, cel mai important sector de divertisment din lume. Masa rotundă va fi difuzată în timpul Bucharest Gaming week.

Invitați:

 • Laurent Michaud (director de dezvoltare Icônes Creative Schools network)
 • Boris Bergerot (președinte Stakrn group)
 • Benjamin Rolland (CEO BiggerInside)
 • Willy Lafran (co–fondator Freya Games)

Moderator:

 • Marius Radu (co–fondator Bucharest Gaming Week)

Libertatea de exprimare și noile media electronice, Webinar – Masă rotundă

27 noiembrie, 15.00 – în limba franceză

Eveniment deschis de Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.

Masă rotundă în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării a Universității din București, Universitatea Nice Côte d’Azur și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Invitați:

 • Camelia Cușnir (profesoară la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării a Universității din București)
 • Nicolas Pelissier (profesor la Universitatea Nice Côte d’Azur)
 • Paul Rasse (profesor la Universitatea Nice Côte d’Azur)
 • Romain Dutreix (desenator de presă)
 • Dan Perjovschi (artist contemporan)

Experiența #xpAR, expoziție și ateliere de creație în realitate augmentată

15 noiembrie, 17.00

22 noiembrie, 11.00–13.00

25 noiembrie, 19.00

29 noiembrie, 11.00–13.00, Tur ghidat al expoziției (maximum 17 persoane)

Atelier de creație în realitate augmentată (maximum 15 persoane)

Tur ghidat al expoziției (maximum 17 persoane)

Atelier de creație în realitate augmentată (maximum 15 persoane)

Operele artiștilor xpAR demonstrează cum realitatea augmentată poate fi un instrument pentru a decodifica mesaje, pentru a traduce texte, pentru a descoperi o altă lume dincolo de o simplă imagine, pentru a face legături între artă și spiritualitate.

Atelierele practice vor oferi participanților informații despre tehnologiile utilizate pentru a crea conținut augmentat și despre cum pot fi utilizate în diferite domenii.

Toate evenimentele din cadrul Experienței #xpAR sunt gratuite și vor avea loc în Atriumul Institutului Francez (bulevardul Dacia 77) cu respectarea măsurilor impuse de lege pentru prevenția răspândirii infecțiilor cu SARS–COV–2. Proiectul face parte din programul Atrium Artistic.

Participarea se face prin înscriere la adresa atrium.artistique@institutfrancais.ro.

Atelier de creație în realitate virtuală

13–14 noiembrie (2 sesiuni, maximum 5 persoane)

20–21 noiembrie (2 sesiuni, maximum 5 persoane)

Participanții vor fi provocați să descopere și să creeze universuri virtuale cu ajutorul căștilor de realitate virtuală și al aplicației de pictură digitală Tilt Brush.

Atelierele se adresează persoanelor peste 15 ani și vor avea loc în Atriumul Institutului Francez (bulevardul Dacia 77) cu respectarea măsurilor impuse de lege pentru prevenția răspândirii infecțiilor cu SARS–COV–2.

Participarea se face prin înscriere la adresa atrium.artistique@institutfrancais.ro.

#FLUID (queer performance)

26 noiembrie, 19.00

Concert difuzat online, via Facebook

Queer act–ul #FLUID propune un concert performativ care creează un spațiu sigur în care certitudinile, regulile sociale și timpul linear se disipă. Discursul artistic al duo–ului mizează pe incluziune, explorând atent politicile corpului și potențialul acestuia de a deconstrui structurile represive ale societății patriarhale.

Jeux vidéo et enjeux LGBTQIA+, LGBTQIA+ și jocurile video, Webinar – dezbatere online

28 noiembrie, 18.00 – în limba engleză

În parteneriat cu MozaiQ.

Invitată: Myriam Houali, creatoare de jocuri video independente, co-fondatoare a studioului Accidental Queens.

În cadrul dezbaterii se va discuta despre locul minorităților în mediul jocurilor video, despre inițiativele în favoarea integrării minorităților și va fi evocat modul în care comunitatea LGBTQIA+ și–a apropriat și a transformat universul jocurilor video.

Seara French Tech dedicată Inteligenței Artificiale – mize economice și noi provocări

Format TedEx – Înregistrare pe scena cinematografului „Elvire Popesco”

30 noiembrie, 19.30

Eveniment deschis de Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.

Invitați:

 • Grégoire Vigroux (președintele French Tech Bucarest)
 • Vargha Moayed (Chief Strategy Officer la UiPath – Robotic Process Automation)


Timișoara, 
Unihack, Hackathon despre implicarea civică a tinerilor

20–22 noiembrie – online

Cea de-a doua ediție a unui hackathon organizat de asociația studenților de la Universitatea Politehnica din Timișoara: 150 de tineri din România și din Europa sunt invitați să abordeze împreună teme ca dezvoltarea durabilă, orașe durabile, dezvoltarea comunitară, educația și să propună soluții inovatoare.

Tarif: 30 lei. Înscrieri: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro

Soirée pyjama online, povești  interactive, jocuri și cântece pentru copii (4–7 ani)

13 noiembrie, 19.00, via Zoom

O seară în pijamale pentru a descoperi împreună noi povești interactive, cântece și jocuri!

Tarif: 30 lei. Înscrieri: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro

Creează-ți personajul, atelier online de creație de bandă desenată (6–12 ani)

Joi, 19 noiembrie, 18.00, via Zoom.

Eroii benzilor desenate devin deseori personaje de care copiii se atașează.  Pentru a sărbători Anul Benzilor desenate în Franța, vom descoperi împreună cine sunt eroii benzilor desenate și vom desena secvențe de benzi desenate cu Dan Ungureanu, ilustrator de cărți pentru copii.

Tarif: 30 lei. Înscrieri: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro

BD BOOM: introducere în banda desenată, atelier online de creație de banda desenată cu aplicația BDnF (10+ ani)

Marți, 24 noiembrie, 17.00, via Zoom

Tarif: 30 lei. Înscrieri: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro

Soirée pyjama, lectură de cărți pentru copii cu efecte de realitate augmentată (5–8 ani)

Joi, 26 noiembrie, 19.00, Institutul Francez din Timișoara sau prezentare online.

Tarif: 30 lei. Înscrieri: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro

Cluj–Napoca, ABC–ul unei Benzi Desenate… digitale, atelier online de creație de benzi desenate digitale (10+ ani)

Joi, 12 noiembrie, via Zoom.

Alături de Maria Surducan, reputată creatoare și ilustratoare de benzi desenate (BD), creăm BD-uri la distanță, cu aplicația BDnF.

Tarif: 20 lei. Înscrieri la adresa : mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

Contes et jeux, atelier de povești și jocuri cu realitate augmentată (3–6 ani) 

Joi, 5, 12, 19 și 26 noiembrie, ora 16.30, pe Zoom

Tarif:15 lei. Înscrieri la adresa: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

IFClub au numérique, ateliere de inițiere în limba franceză prin jocuri digitale (6-8 ani) 

Învățăm franceza prin jocuri digitale alături de Elisa Gorry.

17 noiembrie, ora 17.00, pe Zoom

Tarif:15 lei. Înscrieri: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

Iași, Introducere în banda desenatǎ, ateliere pentru adolescenţi

11 noiembrie,17.00–18.00, via Zoom

Prezentare interactivǎ a universului benzii desenate cu Anca Lungu.

Desenarea unui personaj cu Radu Ştirbu.

Lumea benzii desenate cu Dodo Niţă, Olivier Noël.

Participare gratuită. Înscrieri la adresa: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Personajele din banda desenatǎ, conferință

19 noiembrie,17.00–18.00, via Zoom

Tipuri de personaje în banda desenată cu Anamaria Coroblea și Alexandra Aneşcu.

Evoluţia graficǎ și narativǎ a unui personaj: Marco din „Le combat ordinaire” cu Bianca Ciocoiu și Adelina Borfotină.

Personajele în Istorii din ’89: între ficţiune și realitate cu Andra Socoliuc.

Participare gratuitǎ. Înscrieri pe adresa: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Cum sǎ creezi o bandǎ desenatǎ digitalǎ cu Maria Surducan, atelier (16+ ani)

26 și 27 noiembrie, 16.00 –17.00, via Zoom

Maria Surducan predǎ la distanţǎ tehnicile benzii desenate digitale, prin instrumente digitale precum aplicaţia BDnF (a Bibliotecii Naţionale a Franţei). Atelierul include și un chestionar final.

Tarif: 100 lei. Înscrieri pe adresa: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Vremea poveștilor, prezentarea unei cǎrţi de povești în realitate augmentatǎ (4–8 ani)

18 și 25 noiembrie, 16.00–17.00

Prezentarea cărții Dessine-moi le vent de Damien Pons și Marina Roel

Tarif: 20 lei/orǎ. Înscrieri pe adresa: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Film documentar DocEst, proiecţie online via Facebook

27 noiembrie

Pe pagina de Facebook a Institutului francez din România la Iași va fi difuzat documentarul realizat de elevi și studenţi în cadrul atelierelor DocEst (festival de film documentar organizat anual de Institutul Francez din România la Iași, Centru Cultural German, British Council și Primăria Municipiului Iași).


Proiecte naționale, 
Acqua Alta – trecând prin oglindă (Compania Adrien M et Claire B), prezentarea cărții pop-up cu povestea în realitatea augmentată

București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara

Privite prin ecranul unei tablete, grație unei aplicații dezvoltate special, cele zece pagini duble ale cărții Acqua Alta – trecând prin oglindă devin mici scene de teatru. Aici are loc dansul unor ființe miniaturale făcute din hârtie albă și din cerneală neagră, într-o lume marcată de simbolul apei.

Antena Institutului Francez la Iași va organiza pe 23 noiembrie, în intervalul 16.00 –17.00, un atelier de prezentare a cărții augmentate via Zoom.

Participarea este gratuitǎ. Înscrieri pe adresa: equipe.iasi@institutfrancais.ro

La Timișoara, cartea va fi disponibilă la mediateca Institutului Francez și va putea fi consultată pe bază de rezervare la mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

Machines à Bulles, expoziție de jocuri video și benzi desenate digitale (public larg)

București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara

Pentru a celebra Anul benzilor desenate în Franța, Institutul Francez din Paris propune expoziția Machines à Bulles care pune în valoare formele inovatoare ale benzilor desenate prin intermediul a 24 de opere ce ilustrează noi experiențe de lectură, oferite grație digitalului. O selecție de jocuri video inspirate de benzi desenate vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale Institutului Francez la Cluj, Institutului Francez la Iași și Institutului Francez la Timișoara pe tot parcursul lunii noiembrie.

Pe blogul Mediatecii Institutului Francez din București va putea fi accesată o selecție de benzi desenate interactive începând cu data de 1 noiembrie.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.