Gata, am aflat, cei mai mari oameni politici din țară, intrați sau nu în rotativele noastre originale, vor pleca pentru o vreme la Universitatea Lawrence din Appleton, statul Wisconsin. Ați citit, probabil, că aceasta a propus studenţilor săi un curs la care îi învaţă să nu facă nimic. Cum arată acest curs? În primul rând, telefoanele sunt interzise la ore, iar profesorii oferă cunoştinţe axate pe „well-being”. De exemplu, se predau virtuţile mersului pe jos. Există, de asemenea, „cursuri de somn”, universitatea explicând că studenţii care dorm cel puţin 8 ore pe noapte au, în medie, o rată de succes mai bună decât cei care pierd nopţile. De asemenea, studenţii sunt încurajaţi să iasă din casă, pentru 30 de minute, fără telefon mobil. Sunt planificate şi alte activităţi: va veni cineva să le predea tai chi, vor fi ore de meditaţie. Practic, cursul îi învaţă pe studenţi cum să se relaxeze şi să se deconecteze. Totuși, studenții politicieni, pe care mă gândesc să-i livrăm noi, au deja experiențe în domeniu, ei sunt deconectați de multă vreme de la „treburile patriei”. Dorm profund prin parlament, în ambele camere, prin ministere, pe la întrunirile de partid etc.
Așadar, cursul „Să nu faci nimic” îi așteaptă, ale noastre animale politice vor reveni cu doctorate plagiate la greu. Înapoi în țară… Zice o doamnă profesoară că studenţii caută să afle cum pot să combată stresul în faţa provocărilor legate de sănătatea mintală şi a unei presiuni tot mai mari de a fi eficienţi. Eficienți? Doamna nu i-a văzut încă la „lucru” pe noii „stătători degeaba” din România. Cică să reuşeşti să nu faci nimic chiar a devenit ceva dificil. Demnitarii noștri de carton nu simt așa, pentru ei nu e dificil, e starea lor naturală.
Ei da, asta e tare! Cursul este conceput „ca o modalitate de a le oferi studenţilor spaţiul necesar pentru a încetini puţin ritmul, iar speranţa noastră este că apoi vor putea să aplice acest lucru în tot restul vieţii lor”, mai spune doamna profesoară invocată mai sus. Care ritm? Fiindcă treaba asta cu „tot restul vieții” e clară, vine lipită peste spiritul cenușiu al politicienilor noștri. Și vă mai spun: „S-au făcut studii care arată că lucruri precum meditaţia şi dormitul suficient sau fie chiar şi simpla ridicare de la birou sau a-ţi «permite» pur şi simplu să te plictiseşti, toate acestea sunt lucruri care ne pot îmbunătăţi calitatea vieţii, ne pot îmbunătăţi creativitatea, ne pot ajuta să gândim mai profund.”
Deja mă gândesc la noua calitate a vieții noastre, de îndată ce trimișii noștri se vor întoarce de la „studii”, cu acest curs terminat, examinat, luat, adjudecat. Drum bun și călătorie sprâncenată, bre! N-ați putea să rămâneți pe acolo?
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.